ZDRAVLJE U KUĆI

Naša tema | Je li nadogradnja noktiju štetna za zdravlje?

Ilustracija

Piše: A.MISIMOVIĆ

24.10.2017

Većina žena spremna je uraditi mnogo, nekada i previše kako bi lijepo izgledale. 

Jedan od najpopularnijih tretmana za uljepšavanje žena jeste nadogradnja noktiju.

Uz nekoliko poteza gelom, s nijansama i dodacima kakve poželimo do naizgled savršenih.

Međutim, prečesto geliranje, lijepljenje plastike na prirodne nokte, kao i razne korekcije koje idu s tim, mogu ugroziti njihovo prirodno stanje. Ili ne mora uvijek biti tako?

Mišljenje dermatologa

Dosta se polemiše o tome koliko je štetno za zdravlje, a da bismo vam pomogli razriješiti dilemu, razgovarali smo sa specijalistom dermatovenerologom  dr. Zejnom Velagić, koja je iznijela stručno mišljenje o ovome.


Dr. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog

- Svaki zahvat koji se radi na bilo kojem dijelu kože ili tijela, pa tako i noktima, mogu izazvati određene reakcije. To mogu biti alergijske reakcije na supstance koje se stavljaju na nokat i okolnu kožu. Često se jave bakterijske ili gljivične infekcije, ponekad čak i virusne infekcije, koje je jako teško liječiti – kazala je Velagić.

Ukoliko ste primijetili razliku u boji kože, crvenilo, otok ili da je nokat počeo rasti drugačije nego prije, Velagić savjetuje da se odmah obratite dermatologu kako bi se ustanovila dijagnoza.

- Sve supstance koje se lijepe na nokat mogu dovesti do promjene nokatne ploče, a ponekad i do trajnog mijenjanja samog nokta – objasnila jeVelagić.

Stoga, dermatolozi ipak ne preporučuju nadogradnju, a na vama je da odlučite da li to zaista želite.

S druge strane, kozmetičari se slažu s činjenicom da je nokat izraslina koja je sklona infekcijama i gljivicama, a koje, kako kažu, mogu biti uzrok higijenski neispravnog alata, pribora i prostora koji se koristi.

Nadogradnja ne izaziva rak

Ali, drage dame, ne morate brinuti. Kako je objasnila kozmetičarka Sejla Čovrk, nokat nema krvnih sudova i nerava, pa stoga nije podložan nikakvim kancerogenim ćelijama, niti težim oboljenjima.

- Nokte ne oštećuje ljepilo, gel ili nadogradnja, već nestručnost manikera koji prirodan nokat tretira mimo dozvoljenog. Najviše se oštećuju „čupanjem“, ili stalnim skidanjem i stavljanjem nadogradnje – objasnila je Sejla.

Ona je dodala i to da je svaka promjena, koja se pojavi na noktu, odraz narušenog općeg zdravlja, a u tom slučaju je potrebno posjetiti ljekara.

Zaštititi se možete tako što će se prije svakog tretmana uraditi dezinfekcija ruku kako klijenta tako i kozmetičara, alata i pribora, dodala je Sejla.

Dobro razmislite kada se slijedeći put odlučite na ovaj poduhvat , a sjetite se da je uvijek prirodno ljepše. Imajte na umu i to da ljepota dolazi iznutra, pa se tako obezbijedite potrebnim vitaminima, a vaši nokti će biti zahvalni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.