ZDRAVLJE U KUĆI

Zašto ne možemo prestati jesti čips?

( Ilustracija)

Avaz.ba

19.10.2017

Nerijetko se događa da otvorite vrećicu čipsa i on samo odjedanput "magično" nestane. Naučnici su napokon objasnili zašto je ova grickalica tako neodoljiva.

Razlog zašto stalno vraćate ruku u vrećicu s čipsom nema prevelike veze s krompirom, bez obzira koliko su neki strastveni prema njegovu hrskavom i tankom obliku.

Dvije glavne karakteristike čipsa jesu da je slan i mastan, a prema brojnim naučnim studijama koje su provedene, jedenje slane hrane potiče otpuštanje dopamina, neurotransmitera odgovornog za središte limbni sistem koji regulira funkcije koje su povezane sa zadovoljstvom.

Stoga, jedanput kada ga mozak okusi, jednostavno ga želi još.

Jedno australsko istraživanje potvrdilo je ove rezultate. Ispitanicima je rečeno da od četiri ponuđena jela za ručak, mogu jesti što god odaberu i u količinama kojima žele.

Svake sedmice ponuđena im je i jedna vrsta tjestenine kojoj je samo mijenjan omjer soli i masti, npr. prve je sedmice bila manje masna i s malo soli, a zadnji jako masna i dobro posoljena.

Bez obzira na masnoću, ispitanici su jeli 11 posto više hrane koja je bila slanija.

Ako je hrana manje slana, lakše se kontrolirati i biti discipliniran, objasnio je autor studije Rasel Kist (Russel Keast).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.