ZDRAVLJE U KUĆI

Oprez, stanje alarmantno: Od manikira prijete infekcije i rak

Avaz.ba

18.10.2017

Koplja se u svijetu ukrštaju i zbog bezbjednosti, narodski rečeno, nadogradnje noktiju, zbog mogućih gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zbog ubrzanog starenja kože na rukama.

Naime, turpijanje, seckanje i mazanje noktiju mogu da izazovu stvaranje ranica, koje su ulazna vrata za mnoge izazivače bolesti. Sve žene koje idu na tretmane, prema sopstvenim riječima, salon posjećuju jednom mjesečno, a ruke su im tada intenzivno izložene zračenju tokom barem pola sata.

- Idem jednom mjesečno da radim nokte. U prosjeku sam u salonu sat i po. Kozmetičarka mi prvo uradi dva nokta, koja idu u lampu, pa sljedeća dva, i tako redom. Po nekoliko puta su mi ruke u lampi kako bi mi se osušio gel. Ne, nisam razmišljala da je to opasno jer dosad nisam primjetila nikakve promjene na prstima i noktima, - kaže sagovornica J. R. (35).

Sa druge strane, svjetski dermatolozi upozoravaju da je indeks ultraljubičastog zračenja koje primaju naše ruke iz UV lampi u salonima četiri puta jači nego u prirodi.

- Taj spektar direktno je povezan sa starenjem kože i povećanjem rizika za razvoj karcinoma kože. Zbog toga treba biti oprezan jer realna opasnost na temelju činjenica i dosadašnjih saznanja postoji. Za sada se oko toga vode polemike, ali je činjenica da postoje različite studije koje su potvrdile povezanost i uticaj uljtraljubičastog zračenja na razvoj karcinoma. Sa druge strane, još ne postoje striktni dokazi o povezanosti UV lampi u kojima se suše nokti i porasta broja oboljelih od karcinoma kože, - naveli su oni.

Istovetno mišljenje ima i prof. dr Vladimir Kovčin, poznati onkolog, koji kaže da postoji rizik od nastanka raka kože ukoliko se izlažemo takvim tretmanima.

- Ultravioletno zračenje jeste nešto što povećava rizik od oboljevanja od kožnih tumora. To može da se desi. Čak i kozmetičari koji rade nokte mušterijama mogu da spadaju u grupu ljudi sa profesionalnim rizikom. Naravno, i žene koje to rade. Savjet svim ženama je da to ne rade često, - naveo je on.

Još veći problem, kako objašnjava prim. dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, jesu opasnosti od gljivičnih i bakterijskih infekcija noktiju i njihovog trajnog deformiteta.

- Sve korisnice tih usluga na kraju završe kod nas u Zavodu. Prvo se šmirgla ta nokatna ploča, pa se stavlja ljepak, pa gel, to je strašno! Danas imamo teror mode. Sve se žrtvuje da bi se izgledalo tako. Naravno da kada nokat povrijedite, on će se deformisati. Još ako se koristi hemija koja uništava nokat, topi ga, onda slijede i infekcije. Razvijaće se uglavnom gljivice, koje su težak terapijski problem, - navodi on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.