ZDRAVLJE U KUĆI

Kada je crna čokolada štetna

Avaz.ba

12.10.2017

Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje uvijek se preporučuje za konzumiranje prije nego mliječna, čak i na dnevnoj bazi, ali stručnjaci upozoravaju da se obrati pažnja na količinu jer tada čak i ona postaje štetna, piše CNN. 

Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavonoida, antioksidanta koji spriječavaju oksidaciju holesterola i tako štite krvne sudove, snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i vjerovatno snižavaju rizik od dijabetesa.

Mliječna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bijela ih uopšte ni nema. Crna čokolada ima gorak ukus, i što je više flavonoida to je ukus gorči. Upravo je proizvođači uništavaju obradom, da bi bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke.

- Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvijek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi, - rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.

Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvek zdraviji izbor od mliječne. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum, dok stearinska kiselina nema nikakav uticaj na zdravlje.

Ukoliko je uzimate svakodnevno, vrlo je važno je da to budu male doze, i kod biranja čokolade, važno je uzeti onu sa najmanje 60 procenata kakaa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.