ZDRAVLJE U KUĆI

Često nosite tene ili cipele bez čarapa: Jako loša odluka

Avaz.ba

10.10.2017

Jeste li ikada nosili tenisice ili "slip-on" cipele, primjerice, bez čarapa? Zasigurno jeste. Jednom, dvaput, više puta... Ako vam je to ipak neka navika koju ne mijenjate, primjerice na prijelazu godišnjih doba, vaše zdravlje je u opasnosti, upozorenje je koje stiže s College of Podiatry.

Noga se znoji, a ako ne nosite čarape, znoj se neće apsorbirati u čarape i tako ćete stvoriti idealne uvjete za razvoj atletskog stopala. Mnoga obuća koja se danas proizvodi, iako je označena kao kožna, može imati sintetičke materijale na gazištu, što može s vremenom prouzročiti razvoj gljivične infekcije, smrdljiva, ali i bolna stopala.

Osim toga, lakše ćete "zaraditi" urasli nokat, što može biti vrlo bolno i neugodno stanje te je puno bolja opcija ne nositi zatvorenu obuću na gola stopala, bez čarapa, posebice ne za vrijeme ljetnih mjeseci kada se noga pojačano znoji, a uz vlagu i više temperature, gljivice će se "rado" razvijati na vašim stopalima i prouzročiti neugodne simptome i oboljenja, poručuju stručnjaci.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.