ZDRAVLJE U KUĆI

Vegetarijanska dijeta je najučinkovitija za skidanje kilograma

Avaz.ba

22.9.2017

Vegetarijanska dijeta daje dvostruko bolje rezultate od običnih dijeta. Da li je i vas zaintrigirala ova rečenica? 

Ova dijeta osim što skida kilograme, ubrzava metabolizam i poboljšava opšte zdravstveno stanje.

Vegetarijanska dijeta 

Sprovedena su istraživanja u Pragu, a rezultati tih istaživanja su pokazali da osobe koje se pridržavaju vegetarijanske dijete efikasnije mršave od osoba koje su samo smanjile dnevni unos kalorija. Ova dijeta reguliše metabolizam i redukuje mast iz organizma.

Ispitanike su podijelili u dvije grupe. Jedni su bili na vegetarijanskoj, a drugi na običnoj dijeti. Ishrana se za obje grupe bazirala na jednakom broju kalorija. Ispitanici koji su držali vegetarijansku dijetu izgubili su dvostruko više kilograma.

Sve je više ljudi koji se opredjeljuju za vegetarijansku ishranu zbog njenog pozitivnog utjecaja na opšte zdravlje. 

Ova ishrana sprječava rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Reguliše holesterol i nivo šećera u krvi. Smanjuje vjerovatnoću pojave visokog krvnog pritiska i kamena u bubregu.

Razlika između vegetarijanske i veganske ishrane

Vegetarijanci ne jedu meso, pa čak ni ribu, ali jedu jaja i mliječne proizvode. Vegani ne jedu namirnice životinjskog porijekla. 

Veganstvo je vrlo često više od ishrane, nešto poput životne filozofije. Vegani uglavnom izbjegavaju da nose odjeću i da koriste predmete napravljene od životinjskog krzna i kože.

Vegetarijanska ishrana

Da bi vegetarijanska dijeta dala rezultate po pitanju suvišnih kilograma i zdravlja, moramo se držati određenih namirnica. 

Pitate se zar nije dovoljno izbaciti samo meso? Naravno da nije. Mnoštvo namirnica ne sadrži meso, ali su nezdrave i goje, poput keksa ili većine drugih slatkiša. Pravilna vegetarijanska ishrana bazira se na zdravim namirnicama: voću, povrću, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, kikirikiju, soji, jajima i mliječnim proizvodima.

Izbjegavajte gazirane , ali i druge kupovne sokove. Prepuni su vještačkih šećera. Sokove pravite sami. Cijedite svježe voće i povrće. 

Izbjegavajte sve namirnice koje su na bazi bijelog brašna i industrijski prerađenu hranu, kao što su salame, paštete i viršle.

Vegetarijanska dijeta – jelovnik

Pošto sada već znate koje namirnice bi trebalo jesti, a koje bi trebalo izbjegavati, jelovnik bi mogli sastaviti i sami. 

Za doručak se preporučuju zobene pahuljice i mlijeko. Ovakav doručak dat će osjećaj sitosti, a osim toga daje i energiju.

Za užinu možete pojesti oko pola šake orašastih plodova. Također će vam dati osjećaj sitosti, ali ne biste trebali pretjerivati jer su vrlo kalorični.

Ručak bi mogao biti pasulj, sa salatom od povrća. 

Za večeru bi idealan bio biljni paprikaš ili buranija. Za ukusne i zdrave obroke potrebno je samo malo mašte. 

Ako se nekad ipak poželite brze hrane, probajte vegetarijanske fast food obroke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.