ZDRAVLJE U KUĆI

Imate puno prijatelja na Facebook-u, čuvajte se ove bolesti

Avaz.ba

16.9.2017

Ako imate stotine prijatelja na Facebooku to može da dovede do toga da postanete popularni ali i bolesni.

Naime, istraživači u Kolorada su otkrili kako su ljudi koji imaju više prijatelja na Facebooku slabijeg zdravlja, a posebno su podložni respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva.

Rizik od infekcije viši je među ljudima koji su anksiozni, i to upravo zbog Facebooka. To može da znači da su zabrinuti jer im neko nije odgovorio na njihov komentar ili poruku, ili ako nije prihvatio njihov zahtjev za prijateljstvom, piše Jutarnji.hr.

- Korisnici koji pate od te vrste anksioznosti puno više puta se dnevno uloguju na Fejsbuk. A anksioznost je povezana s padom imuniteta i lošijim zdravljem”, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu u kojem je 89 studenata odgovaralo na pitanja o svom zdravstvenom stanju i Facebook navikama.

Korišćenje Facebooka i vrijeme provedeno na toj društvenoj mreži kao i njen uticaj, pojasnio je autor studije Džej P. Kampisi.

- Ako želite da se osjećate manje usamljeni ili sretniji i zdraviji, buljenje u vaš mobilni telefon ili računar nije pravi način, rekao je Džej P. Kampisi.

Ovo nije prva studija koja je pokazala kako Facebook nije dobar za zdravlje.

Naime, prethodno istraživanje potvrdilo je da što se duže zadržavate na Facebooku, to se lošije osjećate jer vam se čini da traćite svoj život.

Ipak, u poređenju sa surfovanjem internetom, Facebook je označen kao manje značajan, manje koristan i kao veći gubitak vremena, koji dovodi do lošijeg raspoloženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.