ZDRAVLJE U KUĆI

Kako da se naspavate kad ste pod stresom

Avaz.ba

14.9.2017

Kada ste pod stresom, teško vam je da zaspite, a čak i kada uspijete da utonete u san, ne spavate spokojno i budite se umorni. 

Evo nekoliko savjeta stručnjaka šta možete da uradite da biste spavali bolje čak i kada ste pod stresom.

- Ustajanje svakog dana u isto vrijeme je odličan način da se izborite sa nesanicom - kaže profesor psihologije dr Danijel Kinan-Miler. 

Ako drijemate popodne ili liježete kasnije nego inače, time ćete narušiti unutrašnji sat i poremetiti spavanje.

Ovo pravilo važi i kada ste pod stresom, dodaje psiholog, i kaže da izloženost dnevnom svjetlu pomaže. 

- Što ranije otvorite oči ujutru, to će vam uveče biti lakše da zaspite - kazao je Miler.

Nutricionistkinja Frances Lardžman-Rot savjetuje da se protiv nesanice borite i odgovarajućom hranom. 

Ona kaže da, naročito kada ste pod stresom, povećanjem nivoa melatonina tokom dana možete da regulišete spavanje. 

Na primjer, malo trešanja uz doručak i uveče vam može pomoći da bolje spavate.

- Bademi su bogat izvor magnezijuma, minerala koji je važan za dobar san. Braon riža, susam i bundevino sjeme su također namirnice koje će vam pomoći da zaspite - kaže ona.

Sa druge strane, trebalo bi da izbjegavate namirnice i napitke koji u sebi sadrže kofein, a ni alkohol nije poželjan ako želite da se naspavate.

Usvojite neku opuštajuću rutinu. Studije su pokazale da lagane vježbe, poput večernje šetnje, na organizam utiču poput antidepresanata, pomažu da se razbistri um, a samim tim i da bolje spavate.

Stručnjaci savjetuju da izbjegavate stresne situacije poput plaćanja računa ili čitanja elektronske pošte uveče, a predlažu da čitate knjigu ili provedete vrijeme sa kućnim ljubimcem ako ga imate.

Nutricionistkinja dodaje da je dobra ideja i da uveče popijete čaj od kamilice koji će vam malo smiriti nerve.

Pobrinite se za dobar ambijent. Da biste se dobro naspavali, važno je da vam u spavaćoj sobi ne bude previše toplo, ali i da u toj prostoriji ne držite nikakve elektronske uređaje koji vam ometaju san. Kinan-Miler savjetuje da kada legnete praktikujete tehnike dubokog disanja jer ćete tako opustiti mišiće, a i psihički ćete se opustiti.

Ustanite iz kreveta, ako se već neko vrijeme bezuspješno okrećete u nadi da ćete zaspati. Kinan-Miler savjetuje da odete u drugu prostoriju i radite nešto dosadno. 

- Uzmite neki katalog, čitajte knjigu recepata ili nešto što će vam brzo dosaditi - predlaže.

Ako već ne možete da zaspite, prihvatite to. 

- Ne možete da zaspite jer ste već pod stresom, ali ne dozvolite da zbog toga postanete još anksiozniji. Umjesto toga, sve svoje loše misli prenesite na papir. Najbolje je da napravite dvije ‘kolone’, jednu u kojoj ćete iznijeti probleme, i drugu u kojoj će biti potencijalna rješenja. Nakon toga odložite papir - savjetuje dr Kinan-Miler i dodaje da će vam saznanje da postoje rješenja donijeti olakšanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.