ZDRAVLJE U KUĆI

Hit iz estetske hirurgije: Uspjeh operacije ovisi o pravilnom izboru hirurga i...

( Ilustracija)

Piše: Prof. dr. sci. Reuf Karabeg

14.9.2017

Operacija nosa jedan je od najvećih izazova u plastično-rekonstruktivnoj hirurgiji. Zahtijeva veliko hirurško iskustvo i manuelnu spretnost hirurga. Prvi postulat operacije nosa je ostvariti funkcionalno-estetski cilj. Nos kao organ zaslužuje posebnu pažnju.  


Ispravljanje pregrade

Prof. dr. sci. Reuf Karabeg: Postao jedini iz BiH član Američkog udruženja estetskih hirurga. Prof. dr. sci. Reuf Karabeg: Postao jedini iz BiH član Američkog udruženja estetskih hirurga

Glavna svrha rinoplastike je da se postigne harmoničan balans nosa s ostalim crtama lica. Operacija nosa može se vršiti iz estetskih razloga (kada nosna pregrada nije iskrivljena, pacijent dobro diše, a želi ljepši izgled), ali i funkcionalnih (u slučaju da je pacijent zadovoljan estetskim izgledom, a teško diše). 

Pri zahvatu mora se voditi računa o tome da nos može vršiti svoju najvažniju funkciju - disanje. Veliki broj ljudi otežano diše upravo iz razloga iskrivljene nosne pregrade u manjem ili većem obliku. Mnogi nisu toga svjesni, navikli da teško dišu i misle da i ne može ili ne treba biti drugačije. U ovakvim slučajevima na prvom mjestu se vrši ispravljanje nosne pregrade, a zatim se vodi računa o estetskoj komponenti, tj. uklapanju novog oblika nosa prema ostalim crtama lica, naravno ukoliko je estetska korekcija potrebna i dogovorena s pacijentom.

Rinoplastikom (estetska operacija nosa) se može korigirati grbica na nosu, suziti širina nosnica, skratiti dužina nosa, smanjiti nos, korigirati udubljenje, ispraviti kriv nos itd. Vrši se otvorenom i zatvorenom operativnom tehnikom. U našoj poliklinici 90 posto korekcija vrši se zatvorenom tehnikom, gdje je rez smješten unutar predvorja nosa, tako da nema vidljivih ožiljaka.

Uspjeh operativnog zahvata zavisi od mnogo faktora, a najznačajniji je pravilan odabir hirurga koji ima veliko hirurško iskustvo i vještinu da bi prepoznao potrebe određenog zahvata i bio kompetentan izvesti ga. Osim toga, konačan ishod operacije zavisi od anatomskih struktura nosa, debljine kože i hrskavice, oblika kostiju, odnosno od individualne reakcije tkiva na operativni zahvat.

Kada se ponavlja

Neposredno pred operativni zahvat potrebno je obaviti detaljan razgovor s pacijentom i pokušavati uskladiti želje i mogućnost, jer je to bitan faktor krajnjeg rezultata i zadovoljstva pacijenta.

Operativni zahvat traje od 60 do 90 minuta i, ovisno o obimu operacije, vrši se u lokalnoj ili općoj anesteziji. Ako je rađena estetska operacija nosa, tamponi se vade nakon 3 dana, a kod operacije nosne pregrade tamponi ostaju i 5 dana. Plastični stabilizatori koji drže nosnu pregradu u sredini se skidaju 7. postoperativnog dana.

Prema svjetskim statistikama, novi operativni zahvat je potreban kod 8-10 posto pacijenta. Obično je minoran i u lokalnoj anesteziji kao nastavak liječenja do konačnog očekivanog rezultata.

Transplantacija hrskavice

Nažalost, ponekad, kada je zahvat nestručno urađen, zahtijeva transplantaciju hrskavice s nosa, uha, rebara, kada je već rezultat nepredvidiv zbog nesigurnosti primanja transplantata.

Hirurg tada, osim kvaliteta vlastite izvedbe operacije, ovisi i o pacijentovim mogućnosti primanja transplantata.

Nošenje imobilizacije

Imobilizacija se na nosu drži do 10 dana, ukoliko se rade osteotomije (lomljenje kostiju, kada je koštani dio iskrivljen). Pacijenti se vraćaju svakodnevnim aktivnostima u periodu od 1-2 sedmice. Teže napore i aktivnosti treba izbjegavati u periodu od 3 sedmice.

Otvorena tehnika

Otvorena tehnika se koristi kod težih deformiteta vrha nosa i ožiljak je na spoju s gornjom usnom, veličine 4 mm, skoro nevidljiv. Nikada nećemo zanemariti funkciju disanja na račun estetskog izgleda nosa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.