ZDRAVLJE U KUĆI

Boja kose otkriva zdravlje: Vid muči plavuše, a željezo brinete

Avaz.ba

13.9.2017

Boja kose genetska je značajka koju smo preuzeli od roditelja, a osim toga ona može biti pravi barometar našeg zdravlja. Dugogodišnja znanstvena istraživanja pokazala su kod žena veliku povezanost prirodne boje kose i rizika za obolijevanje od pojedinih bolesti.

Razlog tome je što isti geni koji stvaraju pigment u kosi istovremeno reguliraju i ostale procese koji se odigravaju u tijelu. No boja kose se mijenja tijekom života. Novorođenče ima tamnu kosu koja se mijenja u prvih mjeseci života, pa poraste svjetlija u dječjoj dobi. Zatim kosa biva sve tamnija i tamnija, a u kasnijim godinama počinje sjedjeti, dok na koncu ne pobijeli potpuno.

Crvena kosa

Žene koje imaju prirodno crvenu kosu su osjetljivije na bol, tako da im se prije svake posjete zubaru preporučuje popiti neku od tableta protiv bolova. Da situacija bude kompliciranija, crvenokose žene su istovremeno otpornije na lokalnu anesteziju koja se da bi bila djelotvorna mora povećati za 20 posto.

Istraživanja su također pokazala kako crvena boja kose kod žena ide zajedno i s povećanim rizikom za oboljenje od Parkinsonove bolesti. Na ljestvici rizičnosti od te bolest na najnižem mjestu su crnokose žene, pa nakon njih brinete i blondine. Crvenokosi su i češće zabrinuti, jer geni koji daju boju kosi utječu i na to kako organizam upravlja stresom. Među ljudima postoji mišljenje da su crvenokose žene najstrastvenije u ljubavi. No za to nema genetskih potvrda.

Plava kosa

Plavuše po svojoj genetskoj strukturi stvaraju manje stanica melanina, što utječe na slabiju pigmentiranost kose i kože. Zbog toga su izuzetno osjetljive na sunčeve zrake i više od svih ostalih žena podliježu opasnosti od raka kože. Tako bi se na njihovu tanjuru trebali naći cvjetača, špinat i mahune, odnosno šalica zelenog povrća svaki dan. Sunčeve UV zrake su kod plavuša vrlo opasne i za njihove oči jer izazivaju čitav niz deformacija.

Po ljetu bi one obavezno trebale nositi šešire i tamne naočale. Što im je kosa prirodno svjetlija, to je opasnost veća. S obzirom na to da su plavokose žene izloženije bolestima očiju, osobito degeneraciji žute pjege koja izaziva sljepoću, preporučuje im se da u prehranu uvedu namirnice bogate luteinom i zeaksantinom. Unatoč svega toga geni su plavuše obdarili najkvalitetnijom kosom koja je savršeno mekana i sjajna.

Smeđa kosa

Brinete obično imaju deblje vlasi nego plavuše i crvenokose, ali je njihov broj znatno manji. Stoga su one osobito pogođene ispadanjem kose uzrokovanim hormonalnim promjenama i manjkom željeza. Brinete su najsklonije stvoriti ovisnost o nikotinu. Prema znanstvenim istraživanjima, melanin koji daje tamniju boju kose povezan je i s povećanim metabolizmom nikotina u jetri, što za posljedicu ima duže ostajanje nikotina u organizmu.

Kako brinete imaju više melanina u koži, on usporava rad jetre te je njoj potrebno više vremena da bi iz organizma izbacila štetne tvari. Prilikom različitih istraživanja pokazala se velika važnost vitamina C za održavanje jetre u normalnom stanju. Idealna potrebna količina tog vitamina je 75 miligrama – zato svaki dan pojedite jednu naranču.

Ljudi sa smeđom kosom najrjeđe obolijevaju od melanoma. Izgleda da su brinete najviše izložene i gubitku kose. Prilikom jednog istraživanja u Americi ustanovljeno je da je od žena koje su imale vidljivi manjak kose pola njih bilo brineta. Razlog tome je što su smeđe vlasi deblje od crvenih i plavih, tako da je njihov ukupni broj daleko manji. Kako bi izbjegli ovu neugodnu pojavu, trebale bi uzimati 18 miligrama željeza na dan ili šalicu zobi. No brinete se mogu utješiti jer istraživanja pokazuju kako pri stvaranju trajnih veza muškarci preferiraju tu boju kose jer smeđokose smatraju pouzdanijima.

Crna kosa

Najmanji broj žena su prirodne crnke, one su rjeđe čak i od crvenokosih žena. Jedan od zdravstvenih problema koji se veže za ovu boju kose su neuravnoteženi spolni hormoni, koji mogu rezultirati poremećajem u radu jajnika, endometriozom, polipima u maternici ili preuranjenim klimakterijem. Pedantni znanstvenici došli su do spoznaje o većoj izloženosti crnokosih žena određenim oboljenjima raka, posebice ne-Hodgkinovog limfoma.

Razlog leži u genetskoj strukturi koja istovremeno pojačava pigmentaciju i povećava rizik od te bolesti. S druge strane, crnokose žene iskazuju veliku samostalnost i sposobnost snalaženja u kriznim situacijama. Kada im se dogodi nešto neugodno, one vrlo brzo prevladavaju stres i bol.

Sijeda kosa

Tijekom vremena kosa polako postaje sve više sijeda, no to ne mijenja genetsku strukturu. Geni koji su žene učinili crvenokosima, blondinama, brinetama i crnkama su uvijek prisutni i vrše utjecaj na ostale dijelove organizma. Jedino na što treba obratiti pažnju je ukoliko kosa počne izuzetno brzo ili rano sijediti. U tom slučaju to može biti znak nekih drugih zdravstvenih problema, pa je potrebno posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Prerana pojava sijede kose ili njezino opadanje vrlo često mogu biti povezani s oštećenjima stanica nastalim zbog manjka vitamina B12, stresa i pretjeranog konzumiranja nikotina. Kosa u mnogo čemu odražava opće stanje organizma, tako da je potrebno voditi računa o njezinom izgledu.

Test s čašom vode: Otkrijte koliko je vaša kosa zdrava

Uzmite vrh pramena kose u ruku te ga potopite u čaši vode. Ako vlasi kose plutaju, kosa je u dobrom stanju. Ako vlasi kose tonu u dubinu čaše, vaša kosa je u stanju “visoke poroznosti”, odnosno slaba i lomljiva te neotporna na vanjske utjecaje. Razlog zašto vlasi tonu u vodu je taj što voda prodire kroz vanjski sloj vlasi što dovodi do toga da se kosa pod utjecajem vode nakovrča, gubi sjaj ili boja brže blijedi. Na sreću, priroda nudi niz rješenja za beživotnu kosu, a jedno od najboljih je med. Utrljajte otprilike pola šalice meda pomiješane s dvije čajne žličice maslinova ulja na čistu, vlažnu kosu. Ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. U ovu smjesu možete dodati i žumanjak ili ulje od avokada koji će dodatno pomoći.

ma

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.