ZDRAVLJE U KUĆI

Pet načina da ostanete sretni i zdravi

Avaz.ba

13.9.2017

Vjerovatno već znate da trebate živjeti zdrav stil života, jesti zdravo, vježbati i naučiti se opustiti. Međutim, možda zapravo ne znate kako sve te savjete primjeniti u svojoj jutarnjoj rutini. Ako budete slijedili ovih pet jednostavnih koraka, bićete zdraviji i istovremeno pronaći više radosti u životu. Ko zna, možda čak postanete jutarnja osoba.

1. Pijte vodu s limunom

Za početak, voda s limunom jednostavno je ukusna. Vodu morate piti kako bi bili zdravi, a dodavanje limuna poboljšava njegov ukus i čini voda koju trebate ispiti u velikim količinama postane privlačnija. Voda vam može pomoći da bolje svarite hranu, ubrzavajući vaš metabolizam. Takođe služi kao diuretik, ali može da ojača i vaš imunitet. Ovo je jednostavno rješenje za mnoge uobičajene probleme.

2. Nemojte čekati duže od sat vremena na doručak

Čekanje duže od sat vremena da biste pojeli doručak je loše za vaš metabolizam. Takođe utiče na povećanje šećera u krvi, što olakšava dobijanje težine, koju je kasnije teže skinuti. Ono što stvarno trebate učiniti je pojesti doručak u prvih 60 minuta nakon buđenja. Neka bude obilat bjelančevinama, a istovremeno sadrži što manje šećera, piše viralnovelty.net

3. Pronađite višu svrhu

Povezivanje s višom svrhom pomaže vam da stavite stvari u perspektivu i čini vas samosvjesnijim tokom ostatka vašeg dana. To možete postići na nekoliko načina, uključujući molitvu, meditaciju ili pisanje. Pronađite ono što vam najbolje odgovara i nekoliko minuta svako jutro odvojite za to.

4. Poredajte prioritete

Vi imate moć da utičete na svoj dan i kreirate ga na način na koji želite, kao i da odredite smjer u kojem će ići. Naravno, ne možete kontrolisati sve što vam se događa tokom vašeg dana, a i neki dani su bolji od drugih. Međutim, možete kontrolisati način na koji reagujete na vanjske okolnosti i tako čuvate svoju pozitivnu energiju. Nakon što naučite kako uticati da vaš dan izgleda onako kako želite, moći ćete početi stvarati i život koji ste oduvijek sanjali. Jedna od najvažnijih stvari u ovom procesu je da prestanete drugim ljudima dopuštati da kontrolišu vaš raspored i emocije. Vi ste zaduženi za svoj život i morate ga preuzeti. Što prije to učinite, srećniji ćete biti.

5. Budite zahvalni

Kada imate loš dan, lako možete pasti u zamku svih stvari koje ne idu putem kojim biste željeli i prestati biti zahvalni za ono što imate. Jedan od načina da u mislima zadržite sve ono što je dobro i pozitivno jeste da svakog dana napravite listu stvari za koje ste najviše zahvalni. Lista ne mora biti duga, dovoljno je nekoliko crtica, koje će vas kada dan krene pogrešnim tokom podsjetiti da je to prolazno, a da je vaš život lijep.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.