Foto: ( Ilustracija)

Sedam uzroka noćnog znojenja: Signali koji upućuju na ozbiljne probleme

Avaz.ba
07.09.2017 17:05
A
A
A

Osim toplog vazduha i predebelog pokrivača, najčešći uzroci noćnog znojenja su anksioznost, hormonske promene u tijelu, ali i infekcije.


1. Menopauza

Noćno znojenje mogu biti i valunzi. Žene u perimenopauznom stanju često doživljavaju talase vrućine, koji mogu da se pojave i usred noći, te će ih probuditi u vrućem znoju.


2. Lijekovi

Antidepresivi i psihijatrijski lijekovi mogu da uzrokuju noćno znojenje. Ako pijete ove lijekove razgovarajte s ljekarom da li oni mogu da budu uzrok noćnog znojenja i da li možete da ih zamijenite nekim drugim.


3. Rak

Noćno znojenje može da bude rani simptom raka i često je slučaj kod limfoma.


4. Infekcija

Tuberkuloza, apsces, endokarditis ili osteomijelitis (upala kostiju) može da uzrokuje noćno znojenje. Druge ozbiljne infekcije, poput AIDS-a, takođe mogu uzrokovati noćno znojenje.


5. Anksioznost

Znojenje noću mogu da uzrokuju i stres i anksioznost. Ostali simptomi anksioznosti i stresa su nervoza, napetost, napadi panike, konstantan osećaj umora ili slabosti, probavne smetnje i problemi sa spavanjem.


6. Poremećaji spavanja

Vaše noćno znojenje može da uzrokuje i razorna apneja u snu ili neki drugi poremećaj spavanja. Drugi simptomi koji prate destruktivni poremećaj spavanja uključuju naglo buđenje zbog osjećaja gušenja, dnevna pospanost i visoki krvni pritisak.


7. Hipoglikemija

Oboleli od dijabetesa takođe ovo mogu da dožive jer nizak nivo šećera u krvi, između ostalog, može da uzrokuje i znojenje. 

Više o:

Zdravlje