ZDRAVLJE U KUĆI

Tabu o kojem se u BiH malo govori, a itekako je prisutan: Impotencija pogađa sve više mlađih muškaraca

Erektilna disfunkcija je u stalnom porastu

Piše: Zijada KARIĆ

23.8.2017

Dr. Prašo: Uzrok stres

Impotencija može biti potpuna nesposobnost postizanja erekcije, njena nekonzistentnost ili sposobnost održavanja samo kratkotrajne erekcije. Ovo je za „Avaz“ rekao doktor Hasan Prašo, urolog. Problem impotencije u Bosni i Hercegovini, dodao je, itekako je prisutan, a pogađa muškarce od 18 do 65 godina i u stalnom je porastu.

Dvije vrste

- Postoje dvije vrste impotencije - potpuna i djelimična. Naravno, uzrok može biti psihogeni i organski. Psihogeni je mnogo izraženiji, a najviše pogađa osobe koje obavljaju stresne poslove, jer stres je jedan od glavnih faktora koji uzrokuju impotenciju.

Organska impotencija je, ustvari, problem s krvnim sudovima i ona pogađa najviše osobe koje boluju od dijabetesa – kazao je dr. Prašo.

Skoro svaka osoba, dodaje, koja na bilo koji način ima problema s krvnim sudovima ima i problema s potencijom. Šećeraši su svakako najviše ugroženi, ali i paraplegičari. U okviru organskog porijekla impotencije, istakao je dr. Prašo, sve značajnije mjesto zauzima metabolički sindrom koji se manifestira povećanjem nivoa holesterola i triglicerida u krvi, povećanim nivoom šećera u krvi, povišenim krvnim pritiskom.

- U okviru ovog sindroma značajno mjesto ima hipoginadizam, tj. smanjenje nivoa testosterona u krvi, koje je konstatirano kod većeg broja starijih muškaraca. Od posebnog je značaja da se nadoknadom nivoa testosterona može utjecati na liječenje i drugih faktora u okviru metaboličkog sindroma – rekao je dr. Prašo.

Određena terapija

Liječenje impotencije zavisi od toga šta ju je izazvalo. Nakon što pacijent, dodaje, konsultira doktora i ustanovi mu medicinski problem i uzrok impotencije, propisuje mu određenu terapiju i korištenje lijekova za tretiranje erektilne disfunkcije. Ovi lijekovi imaju trenutno djelovanje, ali i brojne kontraindikacije. Neki od njih su posebno opasni za srčane bolesnike.

- Kod težih oblika impotencije potrebne su injekcije u tkivo penisa, ugradnja implantata ili korištenje vakuum aparata. Ukoliko uzroci nisu usljed mehaničkih oštećenja penisa ili organske prirode, potrebno je obratiti se psihologu – kazao je dr. Prašo.

Ovo je problem, istakao je dr. Prašo, o kojem treba otvoreno pričati jer je godinama bio tabu tema i mnogi građani upravo zbog toga godinama i ispaštaju.

- Zbog toga je potrebno otići ljekaru, ne ustručavati se, reći u čemu je problem kako bi se propisala doza lijeka koja se smije koristiti. Ultrazvučni pregled će svakako locirati problem te je bitno da se o impotenciji, kao vrlo prisutnom problemu među muškarcima u BiH, otvoreno govori, bez predrasuda, bez ikakvog straha – istakao je dr. Prašo.


Prevencija

Ako je impotencija uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija, poželjno je promijeniti životne navike. To uključuje prehranu bogatu svježim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima te s niskim sadržajem zasićenih masti i natrija.

Konzumiranje alkohola treba biti umjereno. Izuzetno je važna redovna tjelovježba, a vrlo je važno prestati pušiti. Impotenciju može spriječiti stalna spolna aktivnost jer česte erekcije stimuliraju dotok krvi u penis.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.