ZDRAVLJE U KUĆI

Oprez, skrivena prijetnja vreba iza ugla: Ovo je najveće leglo bakterija u svakom domu

Ilustracija

Avaz.ba

18.8.2017

Nije neka tajna da je kupaonica dio svakog doma iz kojeg vreba najveći broj bakterija, no većina domaćica usredotočit će se na ribanje wc školjke, umivaonika, kade i pločica - i završiti s čišćenjem uvjerena da je osigurala potrebnu higijenu.

No, činjenica je da će mnogi zaboraviti jedan bitan detalj - zavjesu tuš kabine, koja međutim može biti pravo leglo zaraze.

Zbog kombinacije vlage i prljavštine, plastične površine tuš zavjesa pravo su leglo mikroorganizama, bakterija, gljivica i ostalih mikroskopski, ali i golim okom vidljivih "zvijeri" koje ne želite u svome domu.


Prema jednom istraživanju, na svaka dva kvadratna centimetra živi oko milion mikroba, od kojih je i do 80 posto potencijalno štetno za zdravlje, a može stvoriti aerosol koji se diže u zrak i lako može dospjeti po pluća.

Uz osjećaj nelagode kad vam se, tokom tuširanja, mokra zavjesa zalijepi za kožu, stručnjaci tvrde da ona doista predstavlja opasnost i stoga bi joj trebali posvetiti posebnu pažnju.

Pravila prevencije su jednostavna: ako je se ne možete u potpunosti riješiti, tuš zavjesu mijenjajte barem dvaput godišnje, perite je jednom sedmično i nakon svakog tuširanja je u potpunosti raširite kako bi se što brže osušila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.