ZDRAVLJE U KUĆI

Herpes: Kako nastaje i kako se liječi?

Avaz.ba

11.8.2017

Pojava herpesa na usnama znači da vam je imunitet naglo pao ili je on posljedica neke druge bolesti ili stanja.

Može nastati kao reakcija tijela na jaku menstruaciju, pretrpljen veliki strah, tjeskobu, stres ili nervozu. Takođe može biti popratni dio nekihvirusnih infekcija ili temperatura, pa se zato u narodu nekada govorilo "izbacila ga je temperatura".

Najčešće se javlja na istom ili približno istom mjestu.

Treba biti posebno oprezan jer je herpes zarazan. Zato ako ga imate nemojte nikada ljubiti male bebe, pogotovo novorođenčad jer to na njih može djelovati pogubno.

Ne dijelite čaše i grickalice

Ako su drugi ukućani već imali herpes na usnama, izbjegavajte dijeljenje čaša i ljubljenje kako se ne biste zarazili.

Pazite i ako više puta jedete rukama iz iste činije, npr. čips i druge grickalice jer je i to jedan od načina da se ponovo aktivira virus.

Kako se razvija?

Dan do dva prije pojave herpesa, mjesto na kojem će izbiti može peckati i biti osjetljivo. Potom nastaju mjehurići koji s vremenom puknu, a zatim i žute kraste i ranice. Sve zajedno od pojave do nestanka traje od 7 do 10 dana.

Nije ga potrebno liječiti posebnim ljekovima. Ali u slučaju kada se učestalo pojavljuje, dobro je zatražiti pomoć ljekara, koji tada može prepisati antivirusne ljekove.

U bržem zacjeljivanju obično se koriste preparati na bazi cinka i ulja čajevca. Odličan narodni lijek je i bijeli luk koji treba na mjestu herpesa držati pet minuta.

Odmarajte se i što je više moguće izbjegavajte stresne situacije. Smijeh će takođe djelovati kao lijek protiv herpesa, jer on stvara imunoglobulin A, protein koji pomaže organizmu u borbi protiv infekcija, prenosi Stil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.