ZDRAVLJE U KUĆI

Šest divnih stvari koje će se desiti ukoliko ujutru popijete čašu mlake vode

Avaz.ba

4.8.2017

Većina ljudi jutro počinje šoljom tople kafe ili čaja da osveži tijelo nakon izlaska iz kreveta, a prije prvog obroka mnogi popiju i čašu vode kako bi im organizma pravilno radio u toku dana. Ovaj jutarnji ritual – da sa čašom vode počnete dan – treba svakodnevno praktikovati, ali umjesto hladne, stručnjaci savjetuju da popijete čašu tople vode.

OLAKŠAVA VARENJE

Topla voda pomaže stomaku da brže svari hranu i održava sistem za varenje zdravim. Hladnu vodu za vrijeme ili poslije obroka treba izbjegavati, jer ona zapravo može da očvrsne masti koja se nalaze u hrani koju jedemo i stvori masne naslage u crijevima.

UBLAŽAVA BOL

Smatra se da je topla voda najmoćniji prirodni lijek, jer može da ublaži skoro svaki bol, od onog menstrualnog kod žena do bola koji uzrokuju glavobolje. Toplota iz tople vode ima umirujuće dejstvo na trbušne mišića, i u kratkom vremenskom roku može da olakša menstrualne grčeve.

POMAŽE KOD OPSTIPACIJE

Ukoliko imate problema sa pražnjenjem crijeva, čaša tople vode ujutru može da riješi problem, jer stimulira njihov rad i pomaže da hrana brže prođe. Topla voda na prazan stomak, pored toga što pomaže kod zatvora, smanjuje bolove u želucu i stomaku.

SKIDA VIŠAK KILOGRAMA

Ako ste na dijeti, prva stvar koju bi ujutru trebalo da uneste u organizam je čaša tople vode. Vruća voda povećava temperaturu tijela, i samim tim ubrzava metabolizam

POBOLJŠAVA CIRKULACIJU

Topla voda pozitivno utiče i na nervni sistem. Dok opušta mišiće, ona poboljšava protok krvi i smanjuje lošu cirkulaciju.

ZAUSTAVLJA PRERANO STARENjE

Prerano starenje i pojava bora na tijelu i licu je noćna mora mnogih žene, ali na sreću, ovaj proces se može usporiti pijenjem tople vode. Veliki broj toksina u organizmu je glavni krivac koji uzrokuje do starimo brže, ali topla voda može da pomogne da se organizam očisti od njih. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.