ZDRAVLJE U KUĆI

Stručnjaci za Avaz | Muhamed Ajanović: Zašto je stomatološki karton važan

Često se traga za novim stomatologom

Piše: Avaz.ba

3.8.2017

Pristup stomatološkim kartonima može biti ključ za dobivanje najbolje stomatološke njege. Postoje brojni razlozi zbog kojih pacijent želi ili mora zamijeniti stomatološku ordinaciju koja je neko vrijeme brinula o njegovom/njenom oralnom zdravlju. U svim tim slučajevima pacijent počinje potragu za novom stomatološkom ordinacijom koja će nastaviti pružanje stomatoloških usluga i brigu o njegovom oralnom zdravlju. 

Otvaranje novog

Postavlja se pitanje da li s "prelaskom" u novu ordinaciju pacijenta prati i njegov stomatološki karton i historija pruženih usluga i bolesti. Odgovor na pitanje je da "prelaskom" u novu ordinaciju ne "prelazi" i stomatološki karton, već se, sukladno važećim zakonskim i podzakonskim propisima, otvara novi.

Ova činjenica ponekad onemogućava pružanje najbolje stomatološke njege jer je za nju potrebno apsolutno poznavanje historije oralnih oboljenja i pruženih usluga. Upravo stomatološki karton daje informacije o svim posjetama stomatološkoj ordinaciji, dijagnozama, planovima terapija i terapijama, upotrebljavanim materijalima, komunikaciji s pacijentom, RTG snimke...

Bez tih podataka doktor dentalne medicine u novoizabranoj ordinaciji jednostavno nema načina da zna neophodne podatke koji su važni za pružanje najkvalitetnijih usluga pa je prinuđen da ih uzima od pacijenta i oslanja se na ono što može vidjeti u ustima pacijenta.

Oralna tkiva

Pacijenti se najčešće ne mogu sjetiti detalja kao što su: broj i razlog posjeta stomatološkoj ordinaciji, simptomi i znaci oralnih oboljenja koje je imao, vrste terapija i materijala koji su korišteni, datih preporuka...

Posjedovanje RTG snimaka daje podatke o stanju tvrdih oralnih tkiva, podatke o progresu ili stagnaciji patoloških procesa.

Upravo sve ove informacije štede vrijeme pacijentu i stomatologu, ali i novac.

Popunjavanje formulara 


Prilikom posjete novoodabranoj ordinaciji, ukoliko se osoblje pridržava općeprihvaćenih standarda, bit ćete upućeni da popunite formular medicinske historije koji ima i odjeljeka lijekova koje koristite. To je važno jer je organizam jedinstven sistem na koji djeluje veliki broj medikamenata, što se može reflektirati na oralno zdravlje i korelirati s terapeutskim postupcima.

Saznanja o vrsti ugradbenih dentalnih implantata u pogledu proizvođača tipa dentalnih implantata i dimenzija su neophodni za zamjenu restauracija koje nose.

Periodontalni gubitak

Kod periodontalnog gubitka kosti koji nastaje kao posljedica ozbiljnog periodontalnog oboljenja neophodno je poznavanje historije da bi se mogao odabrati pravilan terapeutski postupak. Nadalje, poznavanje historije bolesti može ukazati na stepen vremenske progresije gubitka kosti.

Brojni su primjeri koji ukazuju na neophodnost da se prilikom "zamjene" ordinirajuće stomatološke prakse trebaju tražiti kopije kompletnog stomatološkog kartona, što će ujedno biti pokazatelj s koliko ozbiljnosti je tretirano vaše oralno zdravlje.


Piše: Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

[email protected]

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.