ZDRAVLJE U KUĆI

Amela Ivković-O'Reilly: Zeleno lisnato povrće i riba neka budu prvi izbor

Zdrava hrana preduvjet zdravom srcu

Piše: Avaz.ba

2.8.2017

Sve što hranom unosimo u organizam značajno utječe na zdravlje srčanog mišića; može djelovati blagotvorno na krvne sudove i olakšati rad srca ili poremetiti njegovu funkciju i krvni pritisak. Bolesti srca se najčešće javljaju postepeno, tokom dužeg vremenskog perioda, a neminovno su povezane s načinom života i ishranom, kaže nutricionistkinja Amela Ivković-O'Reilly.

 

Važna disciplina

- Srce je najvažniji organ u ljudskom tijelu, jer nam ono doslovno daje život. Zato je vrlo važno naučiti voditi brigu o njegovom zdravlju te ga očuvati snažnim i zdravim. Uvođenje malih, lako ostvarivih promjena u ishranu i usvajanje korisnih životnih navika znatno mogu doprinijeti prevenciji srčanih oboljenja. Osim što postoji hrana za zdravo srce i krvne sudove, podjednako je važna disciplina svakog oboljeloga - kazala je Ivković-O'Reilly.

Prestanak pušenja, dodaje, manje alkohola i više fizičke aktivnosti glavni su preduvjeti za poboljšanje stanja kardiovaskularnog sistema. Provođenje uravnotežene ishrane, snižavanje nivoa triglicerida i lošeg holesterola u krvi, kontrola krvnog pritiska i održavanje zdrave tjelesne mase, također, bitno popravljaju cjelokupno srčano zdravlje.

Ivković-O'Reilly: Male, ali značajne promjene

- Provjereno djelotvorna hrana za srce i krvne žile jeste zeleno lisnato povrće, ali se preporučuje i konzumiranje suncokretovih sjemenki, oraha, badema, indijskog oraha, integralne riže, heljde, smokava i kajsija. Omega-3 masnoće štite od kardiovaskularnih bolesti. Ovaj tip masnih kiselina može pružiti zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, sniziti krvni pritisak i spriječiti formiranje opasnih krvnih ugrušaka - rekla je Ivković-O'Reilly.

Idealna hrana

Riba je, dodaje, najbolji izvor omega-3 masti te je idealna hrana za zdravo srce. Svake sedmice treba pojesti tri porcije masne ribe - plave ribe, kao što su srdele, sardine i haringe, te uzimati omega-3 masti u formi suplementa. U slučaju da je dijagnosticirano neko ozbiljnije kardiovaskularno oboljenje i osoba prima terapiju, potrebna je konsultacija s ljekarom i nutricionistom prije nego što počne uzimati neke od suplementata.

Prilikom izbora najboljeg suplementa za očuvanje dobrog stanja srca obratite pažnju na nekoliko ključnih materija - biljne sterole, ekstrakt bijelog luka, omega-3 masne kiseline, magnezij, koenzim Q10, vitamine iz B-kompleksa, folnu kiselinu i vitamin E. Pronađite preparat koji sadrži kombinaciju što većeg broja ovih sastojaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.