ZDRAVLJE U KUĆI

Ušla je u menopauzu sa 27 godina: Nikada ne zanemarujte ove simptome

Piše: Avaz.ba

20.7.2017

Od kada je saznala da je ušla u menopauzu, život Thessy Kouzoukas se totalno promijenio. Njena dijagnoza je šokirala mnoge, prije svega jer ništa nije navodilo da će se bolest tako razviti.

Thessy je sada u četvrtoj fazi endometrioze zbog čega su joj puls i holesterol ekstremno povećani, a sve vreme krivi sebe, odnosno zanemarivanje simtoma.

Kada je imala ogromne bolove tokom ciklusa, Australijanka je odlučila da ode na kontrolu, kada su joj ljekari na levom jajniku pronašli cistu dugu devet centimetara. 

Odmah je zakazana operacija, a cista je uspješno uklonjena. Međutim, tokom zahvata, doktori su otkrili endometriozu. Riječ je o bolesti kada normalno tkivo endometrijuma (unutrašnji sloj materice) počne da raste izvan materice.

Po savjetu ljekara, Thessy je počela da pije lijek koji je zaustavio rad hormona i izazvao raznu menopauzu.

Upravo zbog toga, ona je riješila da podijeli svoje iskustvo i da apeluje na žene da idu na kontrolu ukoliko imaju preterano bolne cikluse.

Ljudima je ovo veoma šokantno. Ovo sam ja. Ovo je endometrioza. Ukoliko znate nekoga ko ima izuzetno bolne cikluse, molim vas, kažite im da to što prije provjere, a svim djevojkama koje se bore sa istom bolešću bih poručila da nisu same, napisala je ona.  


- Nadam se da ću poslije operacije živjeti život bez bolova i da će mi se plodnost povećati. Nadam se da ću jednog dana biti majka, iskrena je bila. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.