Svjež ili u vidu soka ananas je efektniji od sirupa za kašalj

Avaz.ba
17.07.2017 21:48

Čudesno i ljekovito voće ananas sadrži bromelin, enzim sa protivupalnim svojstvima, lako se bori protiv infekcija i ubija bakterije. Sok od svježeg ananasa dokazano je i do pet puta efektniji od sirupa protiv kašlja.

Najbolje je da koristite svježe iscjeđeni sok, ali može poslužiti i onaj u marketima 100 postotni.

Samo jedna čaša soka od ananasa sadrži gotovo 50 posto naših dnevnih potreba za vitaminom C. Dobijate vrlo važne enzime, koji regulišu metabolizam i stvaranje energije u tijelu.

U ovom voću ima mnogo magnezijuma, minerala koji je vrlo važan za tkiva i kosti, kao i za bolju apsorpciju kalcijuma.

Putem čistog cijeđenog soka možete unijeti i čisti bromelin, koji je označen kao agens ključan u svim protivupalnim procesima (uveliko pomaže i kod artritisa).

Jedan je od najpopularnijih suplemenata u Njemačkoj, odobravaju ga za liječenje upala i otoka nosa i sinusa poslije operacija ili povreda.

Bromelin rastvara proteine, koje je često teško probaviti, pa izazivaju probleme sa zatvorom. Zato vam ananas može pomoći da poboljšate probavu, uz to bogat je vlaknima, pa brzo i efiksano čisti crijeva.

Također, spada i u prirodne dijuretike, dobar je za bubrege i izbacivanje štetnih toksina iz tijela.

Djevojke i žene koje imaju problema sa bolnim menstruacijama trebale bi piti sok od ananasa. Već pominjani bromelin ima analgetska svojstva i može pomoći da ublažite bolove.

Borac protiv akni

A kako je ananas bogat vitaminom C odličan je i borac protiv akni. Možete se riješiti akni, pa i ožiljaka od akni ako budete koristili čisti sok do ananasa kao toner ili samo ga nanesite na lice, ostavite da se osuši, pa operite hladnom vodom.

Protiv kašlja

Ako patite od kašlja, koji nije povezan sa ozbiljnijim stanjem, poput upale pluća uvijek radije popijte čisti sok od ananasa nego sirup protiv kašlja.

Djelotvorniji je, a donijet će vam oporavak brže. Umirit će bolno grlo i lakše ćete izbaciti šlajm.

Istraživanja su pokazala da prirodne mješavine sa ananasom uveliko pomažu pacijentima koji imaju tuberkolozu, probleme sa šlajmom, začepljenjima sinusa, kašljem, kihanjem i infekcijama.

Evo kako da napravite taj prirodni sirup, koji je pomogao i najugroženijim pacijentima.

Pomiješajte:

  • 250 ml svježeg soka od ananasa, 
  • 1/4 šolje svježe iscjeđenog soka limuna, 
  • komad korijena đumbira (dug oko 7 cm, narendan), 
  • jednu kašiku meda i pola kašičice kajenske paprike 

Uzimajte dva do tri puta na dan po 1/4 šolje. Ponavljajte svaki dan dok se simptomi ne povuku.

NA VRH