Stalno ste umorni i samo bi nešto grickali: Nije tako bezazleno kao što se čini

J. Ba.
16.07.2017 20:55

Kalijum je vrlo važan mineral za funkcioniranje nervnog sistema i cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pored preporučene dnevne doze od 4.700 mg, može se desiti da kalijum u organizmu padne, a ovo su prvi znakovi na koje morate obratiti pažnju:

Stalno ste umorni

Svakoj ćeliji u organizmu je potrebna određena količina kalijuma da bi pravilno funkcionisala. Zato manjak kalijuma dovodi do brzog zamaranja. Ukoliko se poslije uobičajene fizičke aktivnosti jako brzo umorite i dugo ne možete da se oporavite, a dovoljno spavate, možda je problem u niskom nivou kalijuma.

Visok krvni pritisak

Kalijum pomaže kod opuštanja krvnih sudova. Bez dovoljno kalijuma, krvni sudovi su zategnuti, što može dovesti do porasta krvnog pritiska. Zato ga provjeravajte redovno, pa ukoliko vam je konstantno visok, vrijeme je da provjerite krvnu sliku.

Jedete mnogo grickalica

Ukoliko po cijeli dan ne ispuštate kesicu čipsa ili neke druge slane grickalice, znajte da vam je kalijum najvjerovatije opao. Slani proizvodi su bogati natrijumom koji utiče na povećanu potrošnju kalijuma.

Kruti mišići i česti grčevi

Kalijum reguliše gipkost i fleksibilnost mišića. Ako primjetite da su vam u posljednje vrijeme mišići kruti ili često imate grčeve, to može biti znak niskog nivoa kalijuma.

Zatvor i neuredna probava

Nizak nivo kalijuma usporava funkcije organizma, a između ostalog i funkcionisanje probavnog sistema. Nadutost i zatvor mogu biti posljedica različitih faktora, a jedan od njih je i nizak nivo kalijuma.

Zamagljen pogled i vrtoglavice

Usporen rad srca dovodi do manjka kiseonika koji dolazi do ćelija u organizmu, što može da izazove vrtoglavicu, a ponekad i osjećaj kao da ćete se onesvijestiti. Nizak nivo kalijum svakako nije jedini uzrok ovoga, ali jeste jedan od mogućih.

NA VRH