ZDRAVLJE U KUĆI

10 namirnica koje mogu zamijeniti dvije čaše vode dnevno

Namirnice koje mijenjaju vodu

Redakcija

24.2.2017

Zlatno pravilo koje ljestvicu zdravlja i optimalne težine drži pod kontrolom je konzumacija osam čaša vode dnevno, što se brojnima čini kao nemoguć zadatak. Nutricionisti ističu kako se čak 20% dnevnog unosa vode može zamijeniti krutom hranom, tačnije voćem i povrćem koje sadrži najmanje 90% vode u svom sastavu.

Salata kristalka
Sadržaj vode: 95.6%
Kristalku nutricionisti često skidaju s popisa poželjnog povrća jer je nutritivno siromašna, dok kada je u pitanju udio vode prednjači kao jedna od najvećih riznica tekućine. Osim u slatama možete je koristiti kao omot za zalogaje sa svježim sirom, humusom ili piletinom, na ovaj način potpuno možete smanjiti potrebu za konzumiranjem kruha. 

Lišće celera
Sadržaj vode: 95.4%
Celer ima jako malo kalorija, samo šest po stabljici, dok njegova vlakna i voda pomažu kontrolisati osjećaj gladi i apetit. Celer sadrži folate i vitamine A, C i K, dok zahvaljujući visokoj količini vode, celer neutralizira želučanu kiselinu i često se preporučuje kao prirodno sredstvo protiv žgaravice i izlučivanja kiseline. 

Paradajz
Sadržaj vode: 94.5%
Kriške i kockice paradajza uz malo sira mogu biti izvrstan međuobrok, dok glavnom obroku podižu nivo korisnosti za tijelo. Paradajz sadrži gotovo 95% vode u svom sastavu zbog čega ekspresno hidratizuju tijelo. 

Zelena paprika
Sadržaj vode: 93.9%
Paprike svih boja zapravo imaju visok sadržaj vode, ali zelene paprike ih predvode, dok žute i crvene imaju nešto manji sadržaj vode (približno 92% vode). Paprike su savršena grickalica prije večere, ili tokom dana kada vas uhvati želja za okusima.

Karfiol

Sadržaj vode: 92.1%
Gusti cvjetići karfiola osim što sadrže dosta vode, obiluju vitaminima i fitonutrijenatima za koje se pokazalo da smanjuju kolesterol. Karfiol je najbolje konzumirati svjež, najlakše ga ubaciti u sendviče ili salatu. Kada je riječ o kuhanju najbolje je obraditi kratko na pari čime će se sačuvati sav njegov zdrav sadržaj.

Špinat
Sadržaj vode: 91.4%
Špinat je bogat luteinom, kalijem, vlaknima i folatom koji osvježava mozak, a samo jedna šoljica sirovih listova sadrži 15% dnevne potrebe za vitaminom E – antioksidansom važnim za borbu protiv slobodnih radikala. Dodavanje listova špinata u salatu ili na sendvič pruža vam odličnu hidratizaciju uz dodatak nutritivnih vrijednosti.

Krastavac
Sadržaj vode: 96.7%
Krastavac ima najveći sadržaj vode od svih krutih namirnica, što ga čini savršenim za grickanje i dodatak jelima. Ukoliko želite još pojačati snagu hidratizacije koja dolazi iz krastavca pomiješajte ga s nemasnim jogurtom ili mentom. 

Brokula
Sadržaj vode: 90.7%
Brokule obiluju vlaknima, kalijem, vitaminom A i C, te sadrže sulforafan - snažan sastojak koji pojačava tjelesne prirodne enzime i istjerava hemikalije iz tijela. Nazivaju je detoksikacijskim čudom, pa osim što par hrskavih zelenih bombica dnevno hidratizita tijelo ono ga istovremeno i tušira od nečistoća. 

Grejp
Sadržaj vode: 90.5%
Grejp pomaže u smanjivanju holesterola i sužavanja struka, a istraživanja su pokazala kako jedan grejp dnevno smanuje loši holesterol za čak 15%. Osim toga, pola grejpa prije svakog obroka pokazalo se na ispitanicima, utjecalo je na gubljenje 1.5 kilograma tokom 12 sedmica dijete. Grejp sagorijeva masnoće i regulira šećer u krvi, čime je odličan saveznik u borbi s pretjeranim zalogajima.

Mlada mrkva
Sadržaj vode: 90.4%
Mlada mrkva sadrži dvostruko veći udio vode nego kada dođe u zadnju fazu rasta. Narezanu na trakice i posluženu sa zdravim namazom poput humusa idelana je kao međuobrok. Osim toga nutricionisti preporučuju da je konzumirate i nakon obroka kako bi smanjili potrebu za griješnim zalogajima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.