ZDRAVLJE U KUĆI

Čudotvorna namirnica: Poboljšava krvnu sliku i usporava starenje!

Lijek protiv raznih bolesti

Redakcija

25.1.2017

Cvekla, biljka mesnatih listova, karakteristične boje, sa svojim sastavom se ističe od ostalog korjenastog povrća. Od drevnih civilizacija, pa do dana današnjeg, cvekla se koristi kao prehrambena namirnica, ali i kao lijek protiv raznih bolesti.

 

Duga tradicija uzgajanja cvekle, vuče svoje porijeklo još od drugog milenija prije nove ere. Prvi ostaci su pronađeni u predjelima Mezopotamije, Egipta i Tebe, kada je korištena u ishrani isključivo zbog svojih listova. U Evropi je prvenstveno bila zastupljena u močvarnim predijelima Engleske, a njeno širenje je povećala i Rimska civilizacija, koja je korijen koristila u stočnoj ishrani.

Značaj cvekle je naglo porastao u 18. vijeku, kada je berlinski apotekar, Andreas Mangraf, otkrio da cvekla sadrži veliku količinu šećera. Tada su otvorene i prve fabrike, za ekstrakciju šećera iz cvekle, u Kunernu. Nakon uvoza u Francusku, za ovu biljku zainteresovao se i Napoleon, te je otvario i specijalnu školu za njeno proučavanje. Danas je najviše rasprostranjena u centralnoj Evropi, Rusiji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji i SAD-u.

Cvekla u svome sastavu sadrži mnogo minerala i vitamina, među kojima je i rijetki B12. Bogata je gvožđem, bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima. Zbog ovih sastojaka već dugo je prisutna kao ljekovita biljka u narodnoj medicini. Njen korijen se najviše koristi u cilju poboljšanja krvne slike. Njena ljekovitost je dokazana i u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba dok je prisustvo joda korisno protiv ateroskleroze i procesa starenja.

Betanin i betain, podstiču razmjenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju i podstiču rad jetre. Kuhanjem cvekla gubi svoje ljekovite sastojke, pa je najbolje da se upotrijebi cijeđena, u vidu svježeg soka.

Ona se može iskoristiti i u estetske svrhe. Sok cvekle, nanošenjem na lice, pospješuje hidrataciju i uklanja mrtve ćelije, dok se ispiranjem kose dobija crvenkasti odsjaj.

Iskoristite sve magične efekte ove biljke i učinite svoj život zdravijim.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.