ZDRAVLJE U KUĆI

Prelazak na bezglutenski režim u 5 koraka

Priprema za novi način prehrane

Anisa Šerak, mr. ph., MBA

3.2.2016

Ako želite prijeći na bezglutensku prehranu, morate znati da to nije nimalo lako napraviti. Nije, dakle, dovoljno ustati u ponedjeljak ujutro i odlučiti da od danas više ne jedete ništa što sadrži gluten. Postoji nekoliko pripremnih koraka koje svakako morate poduzeti.

Znam to pouzdano jer sam prolazila kroz tu fazu prije 6 godina i nije bilo nimalo jednostavno. No, zbog fantastičnih rezultata tog dijetalnog režima prehrane koji su uslijedili, sav taj mukotrpni proces odricanja od mnoštva namirnica s glutenom je imao smisla.

1. korak: Otkrijte uljeza

Ukoliko imate problema s probavom, patite od nadimanja, imate konstantan zatvor, neredovnu stolicu, alergijske reakcije čudne etiologije, a vaši laboratorijski nalazi su začudo vrlo uredni, dakle nemate nijedno organsko oboljenje digestivnog trakta, onda zasigurno jedete nešto što vaš organizam ne podnosi. Da biste saznali šta vam ne odgovara, najbolje bi bilo da za početak eliminirate unos žitarica, prvenstveno pšenice, raži, ječma i zobi 7 ili, još bolje, 15 dana. To znači da jednu-dvije sedmice ne jedete nikakvu tjesteninu, kruh ili peciva, kolače, kekse, ništa što u sebi sadrži gluten. Naravno, lako je to reći, ali šta jesti onda?

Odlučite da ćete 7 dana kuhati za sebe svaki dan prekrasne obroke od povrća i mesa. Nakon te eliminacijske dijete vaš će organizam burno reagirati, ali ćete osjetiti i neke promjene. Trebali biste se osjećati bolje, lakše, bez nadimanja... Ako su probavne smetnje još prisutne, onda morate potražiti ljekarski savjet.

2. korak: Test intolerancije na hranu

Nakon što ste proveli eliminacijsku dijetu i utvrdili da vam gluten zaista smeta, sljedeće što biste trebali uraditi je test intolerancije na hranu koji bi vam trebao pokazati na šta ste sve intolerantni, odnosno koje namirnice vaš organizam ne podnosi. Nemojte se iznenaditi ako taj popis u početku bude podugačak. Vrlo često je naš organizam do te mjere zasićen različitim nerazgrađenim metaboličkim otpadom da organizam šalje očajničku poruku da više ništa ne podnosi.

Trebali biste nastaviti s eliminacijskom dijetom barem tri mjeseca kako biste temeljito očistili svoj organizam i nastavili s bezglutenskim režimom ishrane. Nemojte se iznenaditi ako vam uz gluten bude pozitivna i intolerancija na laktozu ili kazein.

3. korak: Pospremanje kuhinje i frižidera

Nakon što ste saznali rezultate svog testa slijedi tzv. šok-faza. To znači da morate napraviti detaljno i temeljito čišćenje svoje kuhinje. Iz nje moraju nestati sve vrste brašna koje sadrži gluten, sva tjestenina, pudinzi te razni dodaci hrani, sosevi, preljevi, dresinzi za salatu, koji u sebi sadrže gluten. To je obično najteža faza, jer iza tog pospremanja vaš frižider i kuhinja najčešće ostanu prazni.

4. korak: Kupovina namirnica bez glutena

Kad ste već temeljito pospremili kuhinju i frižider, krenite u nabavku. No, prije toga pogledajte koje to sve namirnice sadrže ili mogu sadržavati u tragovima gluten i eventualno laktozu i kazein, ako i njih morate isključiti iz prehrane.

Kupovina na pijaci će biti vrlo jednostavna, jer sve svježe voće i povrće smijete jesti, s obzirom na to da u njemu nema glutena ni u tragovima. Gluten je protein, a voće i povrće se sastoji od vitamina, minerala, voćnog šećera, balastnih materija, vode i to ga čini beskrajno zdravim izvorima prehrane.

Kupovina u supermarketima će biti prava noćna mora na početku vašeg bezglutenskog režima prehrane. Da biste upoznali šta smijete, a šta ne koristiti, morat ćete u početku za kupovinu u supermarketima odvojiti više vremena nego što ste to činili ranije.

5. korak: Upoznajte život bez glutena

Kad ste napravili temeljitu kupovinu i opskrbili se potrebnim namirnicama, kreće najzanimljivija faza bezglutenskog režima prehrane, u kojoj ćete upoznati sve draži i čari te “drugačije” prehrane, koja će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima.
Počet ćete otkrivati recepte na raznim internetskim gluten free stranicama/blogovima, upoznavat ćete nove metode kuhanja s bezglutenskim namirnicama, tražiti gdje šta od proizvoda možete kupiti, gdje šta naručiti i taj proces će trajati do kraja vašeg života ako se odlučite da poštujete bezglutenski režim prehrane.

Ono što slijedi je upoznati vašu okolinu, familiju i prijatelje, poslovne kolege s vašim novim režimom prehrane. Kod nas u regionu  ćete još dugo nailaziti na nepovjerenje i sijaset pitanja, iako je problem intolerancije na gluten u velikoj mjeri posljednjih godina osvijestio srbijanski teniser Novak Đoković, koji je u isto vrijeme kad i ja otkrio da ima intoleranciju na gluten/laktozu/kazein.

Individualni rezultati

Imajte na umu da je trajanje bilo koje od ovih 5 faza vrlo individualno, jer će neki vrlo jednostavno usvajati sva nužna pravila, a neki veoma sporo i teško. Sve to zavisi, kao i svaka promjena u životu, od vaše volje i spremnosti na odricanja kako biste poboljšali svoju prehranu te sebe učinili zdravijima, sretnijima, zadovoljnijima, energičnijima...

Neki će izgubiti nekoliko kilograma, nekima će se znatno popraviti ten, a koža će im izgledati svježije, zdravije, neki će izgledati mlađe, neki će imati puno više energije, neki će jednostavno biti mirniji, opušteniji, sretniji...

Skuplje namirnice

Sastav svakog proizvoda ćete morati temeljito proučiti, no kad to jednom napravite, pouzdano ćete u svojoj memoriji označiti dozvoljene proizvode zelenom bojom, a zabranjene crvenom.
Naravno, morate biti svjesni činjenice da su bezglutenski proizvodi skuplji od onih običnih.

Nemojte se iznenaditi kad vidite da jedan kilogram bezglutenskog brašna košta oko 9 KM. To je jednostavno tako, jer je proizvodnja bezglutenskih namirnica vrlo zahtjevna i skupa i tu ćete činjenicu morati prihvatiti i na nju se naviknuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.