ZDRAVLJE U KUĆI

E-cigarete čak 95 posto manje štetne od duhana

Prema studiji koju je objavilo britansko ministarstvo zdravlja

N. K.

22.1.2016

Elektronske cigarete su oko 95 posto manje štetne od duhana i trebalo bi ih promovisati kao sredstvo koje bi pušačima moglo pomoći da prestanu da puše, navodi se u studiji koju je objavilo britansko ministarstvo zdravlja.

Sve popularnije e-cigarete zdravstvene institucije dosad ih baš i nisu prjeterano zagovarale kao sigurniju alternativu duvanu, a vlade od Kalifornije do Indije pokušale su da regulišu njihovo korištenje zbog navodne štetnosti.

- E-cigarete nisu potpuno bezopasne, ali u poređenju s pušenjem, dokazi pokazuju da one nose samo djelić rizika - istakao je Kevin Fenton iz agencije Public Health England koja je sprovela istraživanje.

U elektronskim cigaretama nije prisutna većina hemikalija koje uzrokuju bolesti povezane s pušenjem, a trenutno se procjenjuje da su e-cigarete oko 95 posto manje štetne za zdravlje od duhana, navodi se u studiji.

Također, pasivno pušenje kod e-cigareta je znatno manje štetno.

Zanimljivo da su gotovo svi od 2,6 miliona odraslih korisnika e-cigareta u Velikoj Britaniji bivši pušači koji su prešli na e-cigarete kako bi prestali pušiti, navodi se u studiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.