ZDRAVLJE U KUĆI

Naučnici tvrde da kanabis ne snižava IQ kod adolascenata

Istraživanje rađeno na uzorku od 2.235 djece rođene 1991. i 1992. godine

(Aj. B.)

18.1.2016

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni 6. januara 2016. u naučnom časopisu „Journal of Psychopharmacology“ utvrđena je statistička veza između upotreba kanabisa i nižeg koeficijenta inteligencije, ali je povezanost nestala kada su u istraživanje uključene druge varijable.

U istraživanju su analizirani podaci 2.235 djece rođene u Bristolu 1991. i 1992. godine. Ona su testove inteligencije radila u osmoj, pa u 15. godini. Gotovo polovina ove djece je za to vrijeme probala kanabis, a 3,3 posto njih ga je koristila najmanje 50 puta.

Adolescenti koji su koristili kanabis, zanimljivo, imali su niži IQ i lošiji učinak u školi. Naučnici, međutim, nisu otkrili nijedan dokaz da je kanabis "krivac" za to, pa vjeruju da neki povezan faktor jeste. Ova djeca su, naime, ispoljila veću tendenciju ka upotrebi alkohola i cigareta nego ona koja nisu konzumirala kanabis.

„Naši nalazi ukazuju da kanabis možda nema štetan utjecaj na kogniciju, što smo zaključili nakon što smo uračunali i druge povezane faktore“, rekla je Cler Morkis s Univerzitetskog koledža u Londonu, a u te faktore ubraja način života, ponašanje i ličnu historiju koja se uglavnom povezuje s upotrebom kanabisa.

Interesantno je da ni adolescenti koji su koristili najviše kanabisa (konzumirali ga više od 50 puta) nisu imali značajne negativne posljedice – u prosjeku, na testovima su zabilježili 0,1 poen manje nego djeca koja nikada nisu koristila ovu drogu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.