ZDRAVLJE U KUĆI

NOVO ISTRAŽIVANJE Meso sa roštilja povećava rizik za stvaranjem karcinoma bubrega

Priprema na visokim temperaturama nije zdrava

(Al. Ti.)

10.11.2015

Čini se da ima još loših vijesti za ljubitelje mesa. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Cancer, povezuje povećanu konzumaciju mesa sa većim rizikom karcinoma bubrega uz to sugerirajući da je način priprave mesa iznimno važan. Naime, konzumacija mesa spremljenog na visokim temperaturama povezana je sa karcinomom bubrega.

Istraživanje  je promatrala prehranu i genetiku 659 pacijenata bolnice University of Texas koji su imali dijagnozu karcinoma bubrežnih stanica. Rezultati su uspoređeni sa 699 zdravih ljudi.

Naučnici su procijenili da konzumiranje mesa i eksponiranje mutagenima, komponentama koje izazivaju genetske mutacije u mesu, a koje nastaju kada se meso pripravlja na visokim temperaturama, na otvorenom plamenu ili kada se prži, krivo za povećani rizik obolijevanja. U tako pripremanja mesa mogu se stvoriti kancerogene tvari.

Pacijenti sa karcinomom bubrega jeli su više mesa, i bijelog i crvenog, uspoređujući sa ljudima koji nisu imali dijagnosticiran karcinom. Saznanja pokazuju da je priprema mesa na visokim temperaturama sigurno faktor koji doprinosi većem riziku obolijevanja.

Osim toga, ustanovljeno je da osobe sa određenom genetskom mutacijom imaju veći rizik zbog konzumacije mesa.

Ustanovljen je samo rizik pojave karcinoma bubrega. Nije utvrđena veza sa drugim vrstama karcinoma niti da jedenje mesa izaziva karcinom.

Naučnici ne kažu da treba prestati jesti meso. Samo treba prilagoditi konzumaciju, jesti meso umjereno i možda izbjegavati meso na roštilju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.