ZDRAVLJE U KUĆI

Razlog zbog kojeg nikada ne bismo smjeli istu vodu prokuhavati dvaput

Arsen, nitrati i fluorid samo neki od supstanci

(J. Be.)

10.11.2015

Kada je se zagrije do 100 stepeni Celzijusa i zakuha, voda mijenja svoj sastav pri čemu hlapljivi sastojci ispare, a plinovi koje sadrži voda se rastope. Zbog toga je zdravo piti prokuhanu vodu. 

Imate li savršeno čistu, destiliziranu i deioniziranu vodu, ništa se loše neće dogoditi ako je ponovno zakuhate. Međutim, voda iz vodovoda sadrži rastopljene plinove i minerale i kada se predugo prokuhava ili se ponovno prokuhava, njen kemijski sastav mijenja se na gore. 

Naime, opasni sastojci nakupljaju se u vodi umjesto da ispare te se tako povećava rizik od konzumiranja određenih štetnih kemikalija. Ove štetne supstance obično su arsen, nitrati i fluorid jer čak i zdravi minerali mogu postati štetni kad se nakupljaju. Primjerice, kalcijeva sol može uzrokovati bubrežni i žučni kamenac kada se konzumira u velikim količinama. 
 

Evo na koji način ponovno prokuhana voda utječe štetno na zdravlje: 

1. Kada su nitrati izloženi visokoj temperaturi, poput vrele vode, postaju vrlo toksični. Visoke temperature pretvaraju nitrate u nitrozamine, kancerogene tvari. Nitrati se povezuju s bolestima poput leukemije, non-Hodgkinovog limfoma, raka jajnika, debelog crijeva, pankreasa, štitnjače, itd. 
 
2. Nakupljanje arsena tijekom godina može uzrokovati trovanje arsenom što zatim potiče brojne probleme sa zdravljem: rak, kardiovaskularne bolesti, neurološke probleme, neplodnost i poremećaje u razvoju. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da pitka voda predstavlja najveću prijetnju ljudskom zdravlju upravo zbog arsena. 

3. Izloženost fluoridu pokazala je štetan utjecaj na neurološki i kognitivan razvoj kod djece, zaključila je studija Harvardskog univerziteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.