ZDRAVLJE U KUĆI

SMANJITE KALORIJE U TJESTENINI Za ovaj genijalni trik treba samo 15 minuta

Tako je lako

(N. K.)

9.11.2015

Tjestenina je omiljeno jelo ili prilog širom svijeta, zbog svoje dostupnosti, cijene i osjećaja sitosti koji pruža. Ipak, dosta je kalorična, pa se preporučuje da je ne jedete često ukoliko želite sačuvati vitku liniju.

Koliko god ukusna bila, tjestenina je sama po sebi škrob, koji nije dobar za organizam. 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini škrob, koji se u ljudskom organizmu pretvara u šećer, odnosno "skladišti" kao salo.

Ipak, naučnici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj!

Sve što trebate učiniti je da je ne jedete odmah nakon kuhanja, već da je ohladite, pa ponovno zagrijete!

Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji Trust Me, I’m a doctor (Vjeruj mi, ja sam doktor), koju emitira televizija BBC.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta.

Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veću razinu šećera u krvi, u odnosu na one koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom podgrijana.

- Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili zobi - istakao je doktor Chris van Tulleken, koji je i zaslužan za neobično, ali važno otkriće, prenosi Net.hr.

Drugim riječima, podgrijani ostaci ručka ili večere, barem kada je riječ o tjestenini, su puno zdravija opcija. Na taj način smanjuje se rizik od dijabetesa, ali i debljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.