ZDRAVLJE U KUĆI

POTVRĐENO Zbog mesa i mesnih prerađevina možete dobiti rak

Rizik je i dalje malen, ali on raste s količinom pojedenog mesa

(Al. Ti.)

26.10.2015

Prerađeno meso može uzrokovati rak debelog crijeva, a za razvijanje teške bolesti može se kriviti crveno meso, rekli su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi Reuters.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) bazirana u Francuskoj, a koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije, stavila je procesuirano meso poput hrenovki i šunke u grupu kancerogenih proizvoda popout duhana, azbesta i ispušnih plinova. Tvrde kako postoje jasni dokazi da takvi mesni proizvodi uzrokuju rak.

"Rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina i dalje je malen, no on raste s količinom pojedenog mesa takve vrste", rekao je dr. Kurt Straif u izjavi.

Crveno meso pod koje IARC stavlja govedinu, janjetinu i svinjetinu, klasificirano je kao vjerovatno kancerogeno, jer sadrži glifosat, aktivni sastojak sredstava za uništavanje korova.

WHO procjenjuje da meso kod ljudi prouzrokuje razne bolesti koje, samo u Velikoj Britaniji, godišnje odnesu 150.000 života, piše Daily Mail.

Među najčešćim bolestima koje prouzrokuje crveno meso je rak debelog crijeva koji bi se mogao spriječiti zdravijom prehranom i načinom života.  

Meso općenito sadrži visoke koncentracije masti, a mesne prerađevine smatraju se krivima za jedan od 30 smrtnih slučajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.