ZDRAVLJE U KUĆI

Ove polne bolesti možete da dobijete čak iako niste imali seks

Najbitnije je upratiti simptome

(N. K.)

13.9.2015

Polno prenosive bolesti, bakterije, gljivice, infekcije, bradavice… Sve su to stvari koje se lako liječe kad se otkriju na vrijeme, ali je jako bitno da umijete da prepoznate prve simptome da tamo dole nešto nije u redu.

Ako prepoznate neki od ovih simptoma najbolje bi bilo da se odmah obratite ginekologu. Iako na početku ne mora da se radi ni o čemu ozbiljnom, moguće je da će s vremenom da se pogorša i da ostavi trajne posljedice.

Svrab

Prvi i najčešći simptom, koji može da bude znak za više stvari. Ipak, najčešće se radi o gljivici.

– Vaginalni svrab u više od 50 posto slučajeva znači da se radi o gljivici. Najbolje je da se ne liječite na svoju ruku, već da odete kod ginekologa koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju – objasnila je dr Mima Fazlagić, ginekolog za Blog.eklinika.

Pored gljivice, svrab može da bude znak i za bakteriju, ali i za neku vrstu alergije. Zato se dobro operite, obucite čist veš i ako se svrab nastavi odmah zakažite pregled kod ginekologa.

Promjene u sekretu

Nemoguće je definisati šta je zdrav miris ili količina sekreta, jer je svaka žena priča za sebe. Međutim, ono na šta treba da obratite pažnju jeste nagla promjena u boji, teksturi ili količini sekreta.

– Sve žene imaju vaginalno pražnjenje, ali je jako bitno da obrate pažnju na neke promjene koje bi tu mogle da se pojave. Naime, to može da bude signal da nešto nije u redu, ali nemojte da se trudite da sami zaključujete šta –savjetuje doktorica.

Promjene mogu da budu razne, ali jedna od najčeščih je pojačano lučenje sekreta koji postaje siraste konzistencije – ovo bi mogao da bude znak da je riječ o kandidi.

Izrasline

Bradavice na polnim organima zovu se papilomi ili kondilomi (nije ista stvar, ali se često brka). Ukoliko primijetite da imate bradavice u predjelu intimnih dijelova tijela, ne oklijevajte već odmah idite kod ginekologa.

Humani papiloma virus izaziva ove promjene na koži, najčešće na vanjskom dijelu vagine, i može da izazove i ranicu na grliću materice. Budući da se ne radi o jednostavnoj stvari, kondilomi se najčešće odstranjuju. Iako se vode kao seksualno prenosiva bolest, možete da ih zakačite i na bazenu ili ako probate farmerke koje je nosila djevojka sa ovim virusom.

Ranice i promjene na koži

Herpes je svakako prva infekcija na koju ljudi pomisle kad se spomenu venerične bolesti, a manifestuje se upravo kao promjena na koži. Ovo neprijatno oboljenje ne prenosi se samo putem seksa, jer se virusi HSV-1 i HSV-2 koji ga izazivaju izuzetno laki za prenošenje – pa je dovoljan poljubac da sve pođe nizbrdo.

S druge strane, stafilokoka, bakterija koja izaziva gnojave promjene na koži, također može da napadne vaginu a prenosi se čak i putem solarijuma.

– Naravno da posebno treba obratiti pažnju na kožu, te svaka promjena može da bude signal da nešto nije u redu. Koža i sluzokoža vagine su veoma osjetljivi – ističe sagovornica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.