ZDRAVLJE U KUĆI

NEVJEROVATNO Spužvice, odjeću, staklo... Lily jede sve što joj dođe pod ruku

Sve manje zainteresirana za hranu

(J. Be.)

23.8.2015

Spužvice za pranje suđa, odjeću, četka za toalet, igračke, staklo... 2-godišnja Lily Mullins iz Surreyja jede doslovno sve što joj se nađe na putu.

 Lily pati od poremećaja prehrane Pika kojeg karakterizira jedenje nehranjivih tvari. Osobe s ovim poremećajem najčešće jedu različite tvari poput boje, plastelina, ljepila, kose, pijeska, sapuna, papira, zemlje, leda, drva i sl. Takvo ponašanje redovno se javlja kod male djece između prve i druge godine života, kod osoba s razvojnim poteškoćama (mentalna retardacija, autizam), psihičkim problemima (OKP, shizofrenija), kod osoba s povredom mozga.

Naziv "Pika" dolazi od latinskog naziva za svraku (pica pica), pticu koja je poznata po skupljanju različitih predmeta, od kuda vjerojatno i dolazi laička pretpostavka da će svraka pojesti sve do čega dođe.

Majka Kate Ovington mora stalno paziti na Lily.

- Stalno strahujem što će iduće pojesti. Pokušavam joj objasniti da će joj biti loše od stvari koje stavlja u usta, ali jednostavno ne razumije - priča Kate te dodaje kako djevojčica voli čupati dlaku sa svoje igračke My Little Pony i jesti je. Kada ju majka zbog toga ukori, Lily igračku spremi pod jastuk te jede krijući. 

Lily je ovu naviku počela pokazivati još kad je bila beba, ali majka je mislila da se radi o znatiželji koja je uobičajena kod djece.

- S vremenom je počela jesti komadiće spužve. Svi su mi govorili kako istražuje svijet oko sebe, no znala sam da nešto nije u redu. Strah me da će se nečim zaraziti ili ugušiti - dodaje Kate koja više ne zna kako izaći na kraj s kćeri.

Kako raste, Lily je sve manje zainteresirana za hranu, a Kate strahuje da će njezina navika postati još intenzivnija.

- Od hrane voli jedino jabuke i jagode - kaže majka dvogodišnjakinje Kate za Mirror, prenosi 24sata.hr.

Ne zna se pouzdano zbog čega dolazi do ovog poremećaja. I dok komadiće nekih predmeta tijelo može bez problema probaviti, pojedini mogu dovesti život u opasnost. Kao posljedica se mogu pojaviti učestalo povraćanje, zatvor, infekcije, gušenje ili trovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.