ZDRAVLJE U KUĆI

Kontracepcijska pilula štiti žene od razvoja raka endometrija

Istraživanja objavljeno u časopisu The Lancet Oncology Journal

Fena

5.8.2015

Kontracepcijska pilula predstavlja veliku zaštitu kada je riječ o razvoju raka endometrija i u razvijenim je zemljama u zadnjih deset godina rezultirala time da je kod oko 200.000 žena izostao njegov razvoj, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u srijedu u stručnome časopisu The Lancet Oncology Journal.

Grupa britanskih naučnika je do tog zaključka došla provevši istraživanje na oko 27.000 žena oboljelih od karcinoma endometrija u 36 zemalja Evrope, Sjeverne Amerike, Azije, Australije i južne Afrike, prenose agencije.

Izračunali su da se u razdoblju od oko 50 godina, uzimanjem oralnih kontracepcijskih sredstava mogao izbjeći razvoj oko 400.000 slučajeva raka endometrija od ukupno 3,4 miliona žena koliko je oboljelo.

- Značajan zaštitni faktor oralnih kontraceptiva u slučaju karcinoma endometrija djeluje još godinama nakon prestanka uzimanja pilule - istaknula je Valerie Beral sa Univerziteta Oxford, koja je koordinirala istraživanje.

Primarijus Beral dodala je i da je pozitivan učinak uzimanja kontraceptiva primjećen i kod žena koje su pilulu uzimale samo nekoliko godina te da se efekt produžio i nakon što su pacijentice navršile pedesetu, što je dob u kojoj se ova vrsta karcinoma kod žena počinje učestalije pojavljivati.

Istraživanje je konkretno pokazalo da se uzimanjem oralnih kontracepcijskih sredstava tokom pet godina smanjuje rizik od razvoja karcinoma endometrija prije 75 godine života za 25 posto.

Njihovo uzimanje tokom desetgodišnjeg razdoblja prepolovilo je broj slučajeva razvoja raka endometrija.

Autori istraživanja skreću pažnju i na to da rizik od pojave ove vrste karcinoma nije povećan već godinama iako je količina estrogena u estroprogestativnim oralnim kontraceptivima znatno smanjena od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Uprkos svim nabrojenim prednostima vezanim uz karcinom endometrija, oralni kontraceptivi povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, poput infarkta te od cerebrovaskularnih oboljenja, među kojima je najčešći moždani udar, upozorili su naučnici koji su proveli istraživanje.

- Navedeni rizik puno je niži kada se uzimaju tablete s manjom količinom estrogena, no moramo upozoriti da je rizik od razvoja venske tromboze češći kod žena koje koriste oralne kontraceptive u odnosu na one koje ih ne uzimaju - upozoravaju Nicolas Wentzensen i Amy Berrington s Instituta za zdravlje Gonzalez u američkoj Bethesdi.

Rasprava o povećanoj opasnosti od razvoja nekih vrsta karcinoma koji se mogu povezati s uzimanjem oralnih kontracepcijskih sredstava nastavlja se među naučnicima i liječnicima.

Godine 2005. je Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavila podatak prema kojemu je uzimanje kontracepcijske pilule odgovorno za nešto veći rizik od razvoja raka dojke, raka cerviksa i jetre kod žena, no da ima zaštitni učinak u slučaju potencijalnog razvoja raka jajnika i endometrija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.