OPREZ Osam simptoma bolesti koje nikada ne smijete ignorirati

Možda biste trebali posjetiti doktora

Mi. K.
19.07.2015 15:46

Niko ne voli odlaziti kod doktora, ali ponekad je dobro provjeriti svoje zdravlje, pogotovo ako vam organizam šalje poruku da neki dijelovi tijela ne funkcioniraju kako treba.

Neobjašnjivi bolovi znak su da morate ipak, biste trebali posjetiti doktora.

1. Gubite kilograme, a niste na dijeti. Ako naglo smršavite pet do 10 kilograma ili izgubite više od pet posto svoje težine u periodu od šest mjeseci, posjetite doktora jer je takvo mršavljenje znak da nešto ne valja tu vašem tijelu.

Hormonalni poremećaj, hipertireoza, dijabetes i mnoge druge ozbiljne bolesti mogu biti uzrok neobjašnjivog gubitka kilograma.

2. Dugotrajna bol u stomaku. Bol u stomaku može izazvati niz faktora, od problema u probavnom sistemu, čira na želucu, teškog zatvora, infekcija do mnogih drugih zdravstvenih problema. Ako bol bez prestanka traje više od 3 dana ili ako je popraćena mučninom i povraćanjem.

3. Ne možete doći do zraka. Normalno je osjećati nedostatak zraka nakon fizičke aktivnosti, težeg napora, prilikom naglih promjena temperatura, dolaska na višu nadmorsku visinu ili sličnih situacija.

Međutim, otiđite kod doktora ako ne možete doći do zraka u trenucima kada mirujete ili ako je taj osjećaj praćen bilo kakvim bolovima i fizički vidljivim simptomima poput otečenih dijelova tijela.

4. Visoka temperatura. Temperature su obično znak da se vaše tijelo bori protiv neke infekcije ili se u tijelu događa neki upalni proces. Doktora morate posjetiti ako temperatura ne prestaje nakon tri dana, ako je viša od 38 stepeni ili popraćena osipom, glavoboljama i bolovima u vratu.

5. Tamna stolica. Zbog konzumacije određenog crvenog i zelenog voća ili povrća stolica može biti tamna, stoga se ne trebate brinuti ako ste na primjer jeli ciklu, špinat, kupine, borovnice ili pijete željezo.

Međutim, ako niste unosili namirnice ili lijekove koji mijenjaju boju stolice, a ona je izrazito crvena ili tamna obavezno otiđite kod doktora jer to može biti znak krvarenja u probavnom sistemu ili čira na želucu.

6. Ne možete utažiti žeđ. Ako je vaša neutaživa žeđ popraćena oteklinama na tijelu, to je znak da vaši bubrezi ne rade kako treba. Ljudi koji imaju povišen šećer u krvi više uriniraju pa onda imaju i veću potrebu za tekućinom, a konstantna žeđ jedan je od najvećih simptoma dijabetesa.

7. Bol u mišićima. Očekujte ju nakon težih fizičkih aktivnosti ili vježbanja, ali ako se pojavljuje u trenucima kada niste aktivni ili niste imali neki teži fizički napor onda je vrijeme za posjetu doktoru. Neobjašnjiva bol u mišićima može biti znak nekog unutaršnjeg upalnog procesa ili autoimune bolesti.

8. Žgaravica. Povremena žgaravica nakon teže i jako začinjene hrane ili veće količine alkohola sasvim je normalna pojava. Međutim, obavezno posjetite doktora ako se žgaravica pojavljuje svakodnevno, neovisno o hrani koji ste jeli i ako zbog toga često uzimate tablete za regulaciju želučane kiseline.

NA VRH