ZDRAVLJE U KUĆI

Spriječi debljanje nakon prestanka pušenja

Nakupljanje kilograma može se lako izbjeći

(Am. K.)

10.7.2015

Debljanje nakon prestanka pušenja često je glavni razlog zašto se neki ljudi nikad ne žele riješiti ove nezdrave navike. Dobra vijest je da se nakupljanje kilograma može lako izbjeći.
 
Kad pušiš cigarete, tvoje srce i metabolizam se ubrzavaju, što vodi do većeg sagorijevanja kalorija. Kad prestaneš pušiti, metabolizam se usporava (tj. vraća na uobičajenu "brzinu") te to često uzrokuje naglo debljanje.
 
Prosječni pušač se nakon prestanka udeblja četiri i pol kilograma, a istraživanja su pokazala kako oko 20 posto bivših pušača tokom prvih godinu dana bez cigareta izgubi većinu nakupljenog viška. 
 Kako prestati pušiti bez debljanja?
 

Postoji nekoliko načina kojima možeš izbjeći ili barem umanjiti debljanje.
 
Prvo, moraš zadovoljiti potrebu stavljanja cigarete u usta. Pri ovom prvom koraku pomoći će ti zdravi proizvodi bez puno kalorija: celer, grickalice bez šećera i žvakaće gume bez šećera.
 
Nakon što se odlučiš na život bez cigareta, probaj si ispuniti dan raznim aktivnostima koje će ti odvratiti misli. Izađi s prijateljima, uputi se u dugu šetnju, volontiraj, vježbaj, pleši - radi sve što te usrećuje i zabavlja.
 
Kako bi se izbjeglo nakupljanje kilograma nakon pušenja, potrebno je postupno povećavati fizičku aktivnost kako bi se metabolizam ubrzao, a kalorije sagorjele. Za početak je dovoljno malo više hodati, pa probaj joggirati, ili barem birati stepenice umjesto lifta i parkirati automobil malo dalje od uobičajenog mjesta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.