ZDRAVLJE U KUĆI

NEVJEROVATNO Brza hrana ne samo da vas deblja, nego vas čini i glupima

Čokoladica ili čips može uništiti vaš trud

(J. Be.)

9.7.2015

Ako rješavate križaljke i sudoku te gledate kvizove nadajući se da ćete naučiti nešto novo, važno je da znate da svaka čokoladica ili čips može uništiti vaš trud.

Studija koju su proveli istraživači sa univerziteta u Oregonu i objavili u časopisu Neuroscience pokazuje da prehrana bogata mastima i šećerima može negativno utjecati na "kognitivnu fleksibilnost" i na sposobnost da se prilagodimo na promjene.

Istraživanje je provedeno na laboratorijskim miševima, koji su konzumirali hranu s različitim razinama masti i šećera, a potom su morali proći niz testova, poput laboratorija, kako bi se pratile promjene u njihovim mentalnim i fizičkim funkcijama.

Istraživači su posvetili posebnu pažnju bakterijama koje se nalaze u probavnom sustavu miševa iz svake kontrolne skupine.

- Bakterije mogu ispustiti spojeve koji djeluju kao neurotransmiteri, stimulirati živce ili imunološki sustav i time utjecati na niz bioloških funkcij - pojasnila je Kathy Magnusson, profesorica na fakultetu veterinarske medicine i glavna istraživačica Instituta Linus Pauling.

U četiri sedmice, mentalne i fizičke sposobnosti miševa koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masti i šećera počele su opadati, posebno kad bi se promijenila jedna ili više varijabli. Kao najvažniji faktor koji utječe na smanjenje moždanih funkcija identificirane su bakterije u probavnom traktu.

Ljudi tom dijelu svog tijela posvećuju više pažnje no ikada. Mljekarska industrija koristi termin "probiotik" kako bi svojim proizvodima privukle one koji teže zdravom načinu života, a znanstvenici sve više pažnje posvećuju milijardama bakterijama koje žive u probavnom sustavu.

Jedna od prvih studija koje su povezale crijevne bakterije s moždanim funkcijama provedena je u Centru Gail and Gerald Oppenheimer. U istraživanje su uključene tri skupine žena, jedna je konzumirala jogurte s dodanim probioticima svakodnevno tijekom četiri tjedna, druga je jela jogurte bez probiotika, a treća nije mijenjala prehranu. Skupine bez probiotika pokazale su loše rezultate u kognitivnim testovima, ali i u testovima povezanima s emocijama.

- Ovo istraživanje ukazuje na to da šećer i masti mijenjaju zdrave bakterijske sustave, a to je jedan od razloga zašto je ta hrana štetna za nas - tvrdi Magnusson. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.