Navike kojima nesvjesno uništavamo vid i oči

Čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno

J. Be.
17.06.2015 18:20

Jeste li znali kako neke svakodnevne navike koje radimo rutinski mogu ugroziti vaš oči? Želite li sačuvati vid i oči održati zdravima izbjegavajte sljedeće obrasce ponašanja.


1. Gledanje filmova na laptopu ili tabletu

Iako je praktično i zabavno, gledanje filmova, serija ili dugo čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno za vaš vid.

Blizina ekrana koji je tek 20 do 30 centimetara udaljen od vašeg lica značajno umara i napreže oči zbog čega se mogu javiti i glavobolje. Svako toliko napravite pauzu od 5 minuta i gledajte u daljinu.

2. Odlazak na sunce bez sunčanih naočala

Osim što šteti vašoj koži, UV zračenje vrlo je opasno i za vaše oči te može uzrokovati razne bolesti.
Tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci, kada je UV zračenje najjače ne zaboravite staviti sunčane naočale čija leća ima adekvatnu zaštitu. Naočale nosite tokom ljeta čak i ako je polu oblačno vrijeme.

3. Čitanje tokom vožnje

Duga vožnja može biti poprilično dosadna, ali umjesto čitanja pronađite si radije neku drugu zanimaciju za oči. Naime, tijekom čitanja u vožnji vaše su oči konstantno u pokretu te se trude uhvatiti fokus.

S obzirom na to da se vaše ruke zbog vožnje stalno pomiču, oko se značajno umara i opterećuje dvostruko više nego kod običnog čitanja zbog čega možete osjetiti glavobolju i zamućen vid.

4. Premalo treptanja pred kompjuterom

Koliko vam se puta dogodilo da ste se tokom korištenja interneta, čitanja, igranja igrice ili pisanja na računalu "zabuljili" u ekran i jednostavno zaboravili trepnuti.

Premalo treptanja isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svrbeži oka. Ako nakon korištenja kompijutera često osjećate spomenute simptome nabavite umjetne suze - kapi koje štite i vlaže oko.

5. Premalo sna 

Poznato je kako premalo sna može uzrokovati tamne i podbuhle podočnjake, no ova vrlo loša navika šteti i vašim očima. Tijekom noći oči se regeneriraju i odmaraju. Prekratak san tako oku ne dozvoljava da se "odmori" te može uzrokovati suhoću oka i pucanje kapilara u oku.

NA VRH