DAN MAJKI Zahvalite se mami za sve što je učinila za vas!

Iskoristite trenutak

(N. K.)

Dan majki obilježava se danas širom svijeta! Iskoristite ovaj dan da zahvalite svojim majkama i onim ženama koje tako gledate, za svaki trenutak koji su posvetili vašem odrastanju i sreći.

Stoljećima se uloga mame slavila na razne načine, ali od početka 20. vijeka ustanovljen je najvažniji praznik koji slavi majčinstvo. Njegova osnivačica, Anna Jarvins uspjela je da svojim fantastičnim pismima i učešćem u promotivnim kampanjama po cijelom svijetu uspostavi ovaj dan.

Jarvins nije odustala ni nakon što je nekoliko senatora ismijalo njenu ideju i želju prema kojoj bi Dan majki postao stvarnost, pa je 1914. godine njen prijedlog prošao na Kongresu s vrlo malo protivljenja, piše EPK.

Tokom godina Anni je počela da smeta komercijalizacija praznika čiji je moto trebalo da bude izražavanje osjećanja, a ne zarada. Tako je s godinama ona sama postala najveći protivnik Dana majki, a posebno se okomila na cvjećare, proizvođače razglednica i čestitki koje je nazivala "šarlatanima, banditima i termitima koji svojom pohlepom potkopavaju jedan od najplemenitijih praznika".

NA VRH

Podijeli članak na