ZDRAVLJE U KUĆI

DAN MAJKI Zahvalite se mami za sve što je učinila za vas!

Iskoristite trenutak

(N. K.)

10.5.2015

Dan majki obilježava se danas širom svijeta! Iskoristite ovaj dan da zahvalite svojim majkama i onim ženama koje tako gledate, za svaki trenutak koji su posvetili vašem odrastanju i sreći.

Stoljećima se uloga mame slavila na razne načine, ali od početka 20. vijeka ustanovljen je najvažniji praznik koji slavi majčinstvo. Njegova osnivačica, Anna Jarvins uspjela je da svojim fantastičnim pismima i učešćem u promotivnim kampanjama po cijelom svijetu uspostavi ovaj dan.

Jarvins nije odustala ni nakon što je nekoliko senatora ismijalo njenu ideju i želju prema kojoj bi Dan majki postao stvarnost, pa je 1914. godine njen prijedlog prošao na Kongresu s vrlo malo protivljenja, piše EPK.

Tokom godina Anni je počela da smeta komercijalizacija praznika čiji je moto trebalo da bude izražavanje osjećanja, a ne zarada. Tako je s godinama ona sama postala najveći protivnik Dana majki, a posebno se okomila na cvjećare, proizvođače razglednica i čestitki koje je nazivala "šarlatanima, banditima i termitima koji svojom pohlepom potkopavaju jedan od najplemenitijih praznika".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.