ZDRAVLJE U KUĆI

Ovo će i najveće ljenčine natjerati da počnu vježbati!

Čuvajte vaše tijelo

J.Be.

14.4.2015

Redovna vježba jedan je od osnovnih ključeva zdravog života, no većina osoba odlazi na jogu, u teretanu ili na trčanje zbog održavanja fit forme. Blagodati vježbanja mnogo su šire od pukog očvršćivanja mišića i održavanja željene kilaže. Nudimo vam sedam dobrih motiva za prepuštanje bilo kakvoj tjelesnoj aktivnosti.

1. Prevenira bolesti

Redovna vježba jača imunitet tijela i snižava krvni pritisak te prevenira većinu bolesti srca i krvožilnog sistema. Uz to potiče znojenje čime se izlučuju toksini iz tijela pa se smatra i detoksikacijskim saveznikom jetre i bubrega.

2. Ublažava nesanicu

Vježbanje predstavlja kontrolirano opterećenje za cijelo tijelo, izaziva umor i omogućava lakši san. Anketa američke organizacije National Sleep Foundation iz 2013. je pokazala da redovni vježbači kvalitetnije spavaju i bolje se odmore u istom vremenskom periodu od neredovnih vježbača.

3. Održava elasticitet kože tijela

Istraživanje Američkog udruženja za sportsku medicinu pokazalo je da ljudi u četrdesetim godinama života koji vježbaju oko tri sata sedmično imaju vrlo sličnu kožu tijela osobama u dvadesetima i tridesetima godinama, što je dokazno i pod mikroskopom.

4. Čini vas zadovoljnijima

Vježbanjem se otpuštaju endorfini, odnosno takozvani hormoni sreće. Ne čudi stoga što vam prepuštanje tjelesnoj aktivnosti garantuje poboljšanje raspoloženja već nakon prvog treninga.

5. Smanjuje stresnu svakodnevnicu

Časopis Human Resource Managmement je otkrio da osobe koje češće vježbaju tokom sedmice osjećaju veće samopouzdanje u poslovnom okruženju, ali i privatnom životu.

6. Očvršćuje "sive stanice"

Studija objavljena u časopisu Neurology pokazala je da energične kardio vježbe u mladoj dobi (između 18. i 30. godine života) mogu pojačati kognitivne sposobnosti pojedinca i do 25 godina kasnije.

7. Jača seksualnu želju

Vježbanje potiče prokrvljenost u cijelom tijelu zbog čega mnogi osjećaju pojačanu želju za seksom. Uz to očvršćuje mišiće te pojačava izdržljivost, pa vas čini i spremnijima za pustolovnije poze i dugotrajniju akciju u spavaćoj sobi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.