ZDRAVLJE U KUĆI

Tri, četiri, sad!: Otkrijte koje je najbolje vrijeme za jelo ako želite smršati

Ujutro ili uveče?

J. Be.

10.4.2015

Već znamo da konzumiranje velikih količina hrane bez nutritivne vrijednosti pomaže u nakupljanju kilograma. Sada je otkriveno da na to utječe i doba dana u kojem pojedemo najviše hrane.

Istraživači sa univerziteta San Raffaele napravili su eksperiment u kojem su sudjelovale dvije grupe žena. Sve žene imale su istu prehranu tokom tri mjeseca, ali imale drugačiji raspored unošenja kalorija. 

Tako je prva grupa 70 posto kalorija unosila za vrijeme doručka i ručka, a 30 posto za tokom popodnevne užine i večere. Druga grupa tokom doručka je unosila 50 posto kalorija, a ostatak tokom ručka, užine i večere.

Žene koje su konzumirale više kalorija u prvoj polovici dana izgubile su na težini i imale bolju metaboličku aktivnost od žena u drugoj grupi koje su većinu kalorija unosile u drugoj polovici dana. U prosjeku su izgubile 2 kilograma više od žena koje su većinu kalorija unosile u drugoj polovici dana i struk im se smanjio za 33 posto.
Istraživači su potvrdili da je prva grupa tokom dana potrošila više kalorija tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Žene koje su konzumirale više hrane navečer nisu imale vremena za bilo kakvu aktivnost i zato nisu istom brzinom sagorijevale kalorije.

Matematika je jednostavna, većinu dnevnog unosa hrane obavite tokom doručka i ručka i vaš struk će vam biti zahvalan na tome.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.