ZDRAVLJE U KUĆI

Šoljica zdravlja: Pet razloga zašto bi trebala piti toplu čokoladu

Jedno od najpopularnijih zimskih pića

(J. Be.)

29.12.2014

Jedno od najpopularnijih zimskih pića, puno je nevjerojatnih prednosti. Osim što će te ugrijati tokom ovih hladnih zimskih mjeseci, topla čokolada može povećati i tvoje sveukupno zdravlje.
 
1. Poboljšava rad mozga
 
Jedno je istraživanje dokazalo kako topla čokolada može poboljšati sveukupno zdravlje tvog mozga te općenito njegov rad. Naime, flavonoidi u toploj čokoladi povećavaju protok krvi i kisika u mozak, što ti pomaže da bolje misliš.
 
2. Sadrži više antioksidansa
 
Prema istraživanju koje je provedeno na Sveučilištu Cornwell, vruća čokolada sadrži više antioksidansa, nego zeleni čaj ili vino. Također, ona sadrži i više antioksidansa nego obična čokolada, jer se oni oslobađaju kako se ona zagrijava. Oni mogu biti odlični saveznici u borbi protiv starenja, bolesti srca te smanjivanju rizika od raka. Također, što je čokolada tamnija, to su snažniji antioksidansi, prenosi index.hr.
 
3. Poboljšava tvoje raspoloženje
 
Ovaj ukusni napitak pomaže u borbi protiv stresa, tjeskobe i depresije. Naime, vruća čokolada stimulira opuštanje endorfina, koji pomažu u podizanju tvog raspoloženja. Samo pazi da u nju ne staviš previše šećera. Računica je jednostavna: manje šećera - jača svojstva.
 
4. Dobra je za zdravlje tvojih arterija

 
A za to su također zaslužni flavonoidi, koji smanjuju rizik od srčanih bolesti te su zaslužni za smanjivanje krvnog pritiska i zdravlje krvnih žila. No, stručnjaci upozoravaju: zbog šećera i masti, nemoj piti više od 2 šoljice na dan.
 
5. Može ti pomoći u mršavljenju
 
Kada se pije pravilno, vruća čokolada je ukusno i niskokalorično piće, koje pomaže spriječiti unos slatke i visokokalorične hrane, kao što su kolači, torte i krofne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.