ZDRAVLJE U KUĆI

Crvenilo, svrbež i vlažna koža na preponama

Sigurni znaci gljivične infekcije

Prof. dr. sci. Naima Mutevelić-Arslanagić

29.10.2014

Najčešći razlozi zbog kojih se odrasli muškarci javljaju dermatologu su crvenilo i svrbež preponske regije ili stručno ingvinalne regije. Najčešći izazivač crvenila i svrbeža kože preponske regije je gljivična infekcija.

Gljive za rast i razvoj na ljudskoj koži traže određene uvjete. Što su uvjeti povoljniji, gljive se tu češće naseljavaju. Preponska regija ili predio je upravo jedan od dijelova tijela koji pruža povoljne uvjete za rast, razmnožavanje gljiva i izazivanje oboljenja koje nosi naziv tinea cruris.

Vanjska temperatura

Uvjeti koje daje preponska regija za razmnožavanje gljiva su vlažnost, odgovarajuća temperatura koja je viša u odnosu na otvorene dijelove tijela koji su izloženi vanjskoj temperaturi, slaba ventilacija i tamna sredina. Nošenje tijesnog veša i odjeće koja pritišće i žulja preponsku regiju je dodatni pogodujući faktor za nastanak gljivične infekcije.

Upravo zato se gljivična infekcija izazvana posebnim sojem gljiva, tzv. dermatofita, razvija u preponskoj regiji naročito muškaraca od dvadesete do pedesete godine života, dakle radno najaktivnijeg dijela populacije.

Osim navedenih uvjeta, i neka oboljenja doprinose nastanku gljivičnog oboljenja preponske regije. To je prije svega šećerna bolest, ali i sva druga stanja koja oštećuju imunološku odbranu organizma. Šećerna bolest je ipak na prvom mjestu.

Obično počinje crvenilom kože koje prati svrbež. U tom periodu oboljele osobe obično pomisle da se radi o običnom ojedu. Često provode i samoliječenje premazujući kožu alkoholom i nanoseći puder protiv ojeda. Bolest ne prolazi na navedenu samomedikaciju i dalje se širi. Koža počinje vlažiti, a kako se radi o intertriginoznoj regiji, javlja se i neprijatan miris.

Vrijednost šećera

Liječenje se provodi lokalnom terapijom. Ukoliko lijekovi za lokalnu terapiju gljivičnih oboljenja ne daju zadovoljavajuće rezultate u roku od 15 dana, potrebno je provesti sistemsku, peroralnu terapiju lijekovima protiv gljiva.

Ukoliko je prisutna šećerna bolest, odgovarajućom terapijom treba normalizirati vrijednosti šećera u krvi.

Oboljenje je sklono recidivu upravo zbog pogodnosti uvjeta koje pruža preponska regija, naročito kod osoba koje po prirodi posla dugo vremena sjede, kao što su administrativni radnici i vozači, ali i osobe koje se mnogo znoje prilikom obavljanja raznih fizičkih aktivnosti, kao i sportisti.

Šta činiti

Ponovno javljanje oboljenja iritira bolesnika i čini ga nezadovoljnim. Oboljela osoba treba i sama učiniti neke postupke kako bi recidivi bolesti bili rjeđi. Treba svakodnevno mijenjati rublje, redovno mijenjati odjeću, pri čemu prije svega mislim na hlače, te bi odjeća trebala biti ispeglana.

Preponsku regiju prilikom kupanja treba temeljito oprati i još temeljitije posušiti. Nakon toga treba nanijeti puder za njegu tijela, a kod pojave prvih znakova crvenila i svrbeža kože treba se javiti dermatologu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.