ZDRAVLJE U KUĆI

Dijeta s gljivama: Otopite masne naslage uz pun želudac

Idealna za sve koji ne podnose osjećaj gladi

(J. Be.)

27.10.2014


Vlakna u gljivama poboljšavaju rad crijeva i ostavljaju osjećaj sitosti nakon koje nećete posezati za nezdravim brzim zalogajima koji su odgovorni za pohranjivanje masnoća na kritičnim područjima tijela. Upravo zbog toga dijeta s gljivama je idealna za sve koji ne podnose osjećaj gladi.

Sastav bogat proteinima opravdava naziv gljiva kao "mesa vegetarijanaca" ali je i jasan pokazatelj kako su "male nepravilne glave" idealna zamjena za meso svima koji žele smršati, ali na zdrav način.

U ovoj dijeti nema gladovanja i iscrpljivanja tijela jednom namirnicom što u drugim režimima uzrokuje neželjen yo-yo efekt i oslabljeno stanje organizma. Poenta je u izbacivanju mesa s menija kojeg zamjenjuju gljive.

PREDNOSTI DIJETE S GLJIVAMA

Sastav gljiva čine bjelančevine i vlakna koji stvaraju sitost, te niskokaloričnost, naime 150 grama gljiva sadrži svega 30 kalorija.

Prednost ove dijete krije se i u poboljšanju izgleda jer gljive sadrže visoke količine B vitamina, željeza, cinka, kalija i selena koji hrane kožu, kosu i nokte.

REŽIM DIJETE S GLJIVAMA

Dijeta se provodi tokom 5 sedmica pri čemu se treba pridržavati unosa od 1.550 kalorija na dan što dnevno uključuje konzumaciju 5 porcija voća i povrća te 0,5 l mlijeka kako bi se osigurao adekvatan unos hranjivih tvari.

Glavni fokus dijete je na zamjeni jednog mesnog obroka s gljivama i to nekoliko puta sedmično.

Kod nas se najviše konzumiraju šampinjoni, bukovače i vrganji, ali i sve ostale vrste gljiva su niskokalorične. Svejedno je stoga koje ćete koristiti umjesto mesa.

Savjet: Kako su šampinjoni ipak najzastupljeniji, pripremite ih na način da ih  narežete na ploške i pirjate svega nekoliko minuta (5 do 7), kako bi sačuvali najviše hranjivih tvari. Na ovaj način šampinjoni će biti mekani i lako probavljivi.

IDEJE ZA UKUSNE OBROKE

- mljeveno meso u špagetima bolonjez zamijenite šampinjonima
- umjesto piletine u rižotu koristite šampinjone
- ukusan gulaš možete napraviti od vrganja i šampinjona umjesto od mesa
- meso u hamburgeru zamijenite u foliji pečenim bukovačama
- mješavinom tri vrste gljiva napravite paštetu i jedite je umjesto mesne

Za opskrbu tijela hranjivim tvarima vlaknima, proteinima te bjelančevinama potrebno je 250-300 g svježih gljiva koje treba konzumirati unutar jednog obroka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.