ZDRAVLJE U KUĆI

Ovo je Bosanac po kojeg šeik iz Abu Dabija šalje privatni avion!

Zdravo mršavljenje

D. ZEBA

26.10.2014

Višak kilograma je prvo zdravstveni, pa tek onda estetski problem. Hiljade ljudi iz regiona, među kojima su brojne poznate ličnosti, gojaznost su riješile saradnjom s dijetologom Đovanijem Kenanom Mandrom (Giovanni).

Naime, liposukcijska ishrana koju on koristi za gubitak kilograma postala je prava hit u regionu. Zahvaljujući Mandri, Halid Bešlić je za samo dvije sedmice "skinuo" čak 15 kilograma. 

Bez gladovanja

- Liposukcijska ishrana je ultimativni način mršavljenja baziran na aktivaciji metabolizma masti. Danas imamo stotine sretnih, zdravih i vitkih osoba koje su nakon godina i godina bezuspješnih pokušaja i raznih dijeta, napokon postigle vitku liniju, i to bez gladovanja. Svoje teorije zapravo baziram na tome da je debljina bolest pretjeranog nakupljanja masnoće i ne ovisi niti o prekomjernom, jelu niti o premalo fizičke aktivnosti. Konzumacija previše kalorija nije uzrok debljanju - kaže Mandra. 

Kako on ističe, trošenje više kalorija nego što se unosi hranom ne dovodi do dugoročnog gubitka težine nego dovodi samo do izgladnjivanja. 

- Nakupljanje masnih zaliha i debljina ovisi o neravnoteži u hormonalnom reguliranju masnog tkiva i metabolizma masti. Sinteza masnoće i njeno nakupljanje nadilazi razgradnju masnoće iz masnog tkiva pa time i sagorijevanje masnoće. Do mršavljenja dolazi kada hormonalno reguliranje masnog tkiva ponovo dođe u ravnotežu. Na tome je zapravo bazirana liposukcijska ishrana u kojoj ključnu ulogu imaju aminokiseline, čija je uloga da tijelu osiguraju energiju od metabolizma masti te pokrenu i ubrzaju procese mobilizacije i beta oksidacije masti u perifernim tkivima i jetri - kaže 34-godišnji Sarajlija.  

Nakon 24 sata organizam se adaptira na korištenje acetoacetičke kiseline za energiju. 

- Kako organizam ima stalnu potrebu za energijom, a kao izvor energije koristi masti, dolazi do trošenja slobodnih masnih rezervi i na taj način gubimo suvišne kilograme. Jedan ciklus od deset dana omogućava skidanje 7 do 10 posto tjelesne težine. Ciklusi se ponavljaju do željenog cilja. Dnevni unos aminokiselina mora biti precizno određen od strane stručne osobe. Važno je unositi minimalno dva litra vodne dnevno - kaže najtraženiji nutricionista u regionu. 

Voće i povrće

Mandra dodaje da već godinama živimo u zabludama o zdravoj ishrani. 

- Okruženi smo "stručnjacima" koji nam konstantno savjetuju da jedemo krive stvari. Pojam "zdrave" prehrane najčešće se povezuje s vegetarijanstvom, light proizvodima i povećanim unosom voća, povrća i žitarica pa nam se sa svih strana nudi sjemenje te razni proizvodi od žitarica i soje, dok nam se istovremeno savjetuje da ograničimo unos crvenog mesa, jaja i punomasnih mliječnih proizvoda. Istina je zapravo suprotna. Masnoće iz hrane ne uzrokuju ni debljinu ni srčane bolesti niti kakve druge kronične civilizacijske bolesti - kaže Kenan.  

Mandra ističe da su problem ugljikohidrati u hrani, njihov efekt na izlučivanje inzulina te time i cijelu hormonsku regulaciju homeostaze - sav taj hormonalni sadržaj i djelovanje u ljudskom tijelu. 

- Što su ugljikohidrati rafiniraniji i time lakše probavljiviji, to negativnije djeluju na zdravlje i težinu. Šećer, naročito saharoza i fruktozni sirup su jako štetni, vjerovatno zbog kombinacije glukoze i fruktoze koji zajedno dižu razinu inzulina u krvi istovremeno dok se jetra preopterećuje viškom ugljikohidrata. Rafinirani ugljikohidrati, šećer i skrob su, radi svog direktnog utjecaja na inzulin i šećer u krvi, uzrok koronarnih (srčanih) bolesti i šećerne bolesti - kaže Kenan. 

Liposukcijska ishrana postoji već 18 godina i uspješno se sprovodi u razvijenim zemljama. 

- Kada sam prvi put čuo za ovo, odmah sam stupio u kontakt s profesorima u Italiji s Univerziteta "Tor Vergata" u Rimu. Profesor Mario Marčeti (Marchetti) me pozvao u Rim i otišao sam da bih se educirao u oblasti dijetologije, koja kod nas još ne postoji. Nakon što sam prošao edukaciju i istražio kliničke studije i znanstvena istraživanja terapijske učinkovitosti i efikasnosti ovog tretmana, krenuo sam s protokolom - kaže uspješni dijetolog.  

Širenje ideje

Nakon nevjerovatne promjene u kojoj se riješio 20 kilograma viška, Đovanijeva priča je tek počela. 

- Počeo sam istraživati metabolizam masti i došao do otkrića koja su oduševila Znanstveni odbor Univerziteta "Tor Vergata" u Rimu, koji su me uskoro pozvali da održim prezentaciju i predstavim svoj rad. Nakon toga sam dobio podršku i znanstvenu potvrdu da nastavim sa širenjem ideje liposukcijske ishrane. Želja mi je da ovaj koncept učinim dostupnim svim pacijentima koji žele smršaviti jednostavno i brzo - kaže Đovani. 

halid-i-kenan

Foto: (Đovani u društvu Halida Bešlića)

On ističe da je do sada više od 1.000 Bosanaca i Hercegovaca smršavilo zahvaljujući liposukcijskoj ishrani. 

- To je veliki uspjeh, jer sam počeo s revolucijom u mršavljenju prije samo nekoliko mjeseci. Ako uzmete da je svaki pacijent u prosjeku izgubio 10 kilograma, onda smo zajedno potrošili preko 10.000 kilograma masti. Transformacije su nevjerovatne, od djevojke koja je s 110 kilograma došla na 66 za manje od dva mjeseca, do pacijenata koji su za samo tri dana trošili do pet kilograma masnih naslaga. Najviše volim da radim s pacijentima koji imaju oko 100 kilograma, a pacijente koji žele da skinu samo 3-5 kilograma najčešće odbijam ili im dajem samo smjernice kako se pravilno hraniti bez ikakve terapije. Takve smjernice koje su bazirane na LCHF ishrani, baziranoj na smanjenju ugljikohidrata i unosu zasićenih masnoća dajem svim pacijentima kao doživotni protokol za održavanje kilaže - kaže Mandra.

Najtraženiji dijetolog u regionu ističe da je struktura njegovih pacijenata vrlo šarolika. 

- Među njima ima jako puno ljekara s klinika u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru... Ima i političara koji su visoko rangirani, među njima čak i jedan ministar zdravstva. Tu su i estradne ličnosti među kojima je i zvijezda Halid Bešlić, ali osobe iz kulturnog i javnog života Hrvatske, Srbije, Crne Gore. Etika i privatnost svakog pacijenta mi ne dozvoljava da javno spominjem imena, ali sam ponosan na sve pacijente kojima sam pomogao da se riješe viška kilograma. Jedan šeik iz Abu Dabija koji ima problem s gojaznosti mi je ponudio da po mene pošalje privatni avion da bih došao da mu pomognem i uskoro putujem kod njega - kaže Kenan. 

Na proljeće knjiga "Liposukcijska ishrana"

Mandra ima klijente u cijeloj bivšoj Jugoslaviji i plan mu je da u svim većim gradovima otvori savjetovališta za ishranu te da liposukcijska ishrana postane dostupna svim osobama, koje žele preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i smršaviti. 

- Takvo savjetovalište trenutno postoji u Sarajevu, u ulici Danijela Ozme 1, a u toku je otvaranje u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Skopju, Ljubljani... Na proljeće izlazi moja prva knjiga "Liposukcijska ishrana", počinjem i sa snimanjem serijala TV emisija, a želja mi je promovirati internet-stranicu www.ishrana.ba da bi moje teorije o ishrani bile dostupne široj javnosti. Mislim da sam pokrenuo revoluciju u ishrani koja svakog dana ima sve više sljedbenika - kaže Kenan.  

Jedite više masnoća, a manje šećera

- Našu ishranu čine rafinirani industrijski proizvodi, koji su nutritivno osiromašeni, dakle ne sadrže one nutrijente koje naše tijelo treba, a prepuni su hemijskih aditiva od kojih su mnogi štetni i kancerogeni. Zapostavili smo hranu u njenom izvornom obliku, ne pripremamo hranu kod kuće već kupujemo stvari u celofanima, vrećicama, kutijama i konzervama s rokom trajanja od nekoliko godina. Zaboravili smo domaća jaja, naročito žumance, jer mislimo da je to štetni holesterol, a to je najzdravija hrana koja postoji - kaže Đovani. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.