ZDRAVLJE U KUĆI

Novi poduhvati za hladne dane

Vrijeme je za trčanje - Jesenje aktuelnosti

Sanja Kavaz

22.10.2014

Uz atletske klubove čiji su kapaciteti uglavnom usmjereni na rad s profesionalnim trkačima, brojne su organizacije i neformalne grupe koje u Bosni i Hercegovini rade na razvoju i popularizaciji rekreativnog trčanja.

Aktivnosti grupa

Jedni se bave obukom netrkača, drugi pripremaju zajedničke treninge, dok treći promoviraju trkački sport kroz organiziranje lokalne trkačke lige.

Iako je trčanje kao oblik rekreacije još nedovoljno zastupljeno, ohrabrujuće je što je iz godine u godinu sve više trkača rekreativaca, kao i aktivnosti grupa i pojedinaca koje u sinergiji čine trkački sport popularnijim i masovnijim. Ovoga puta vam dajemo pregled aktivnosti koje vas mogu motivirati na nove trkačke poduhvate tokom jeseni i zime.

Nakon uspješno realizirane dvije sezone ljetne škole trčanja, Udruženje „Sarajevo marathon“ je na zahtjev trkača koji su istrčali polumaratonsku dužinu započelo prvi zimski ciklus škole trčanja. Preduvjet za upis je da polaznici u kontinuitetu mogu trčati 20-ak minuta, dok će grupe biti formirane prema nivou spremnosti.

Zimske škole

Osim Sarajeva, i Tuzla dobiva svoju prvu školu trčanja koju će voditi iskusni trkači okupljeni u neformalnoj grupi „Rekreativci Tuzla“.   

Ako ste tip trkača kojeg više privlači trčanje u prirodi, onda su aktivnosti koje za jesen najavljuje neformalna grupa „Trail Running BiH“ preporuka za vas. Naime, nekolicina entuzijasta, iskusnih trail trkača, tokom jeseni će organizirati zajedničke treninge na planinama širom BiH u cilju popularizacije traila kao outdoor sporta, za koji naša zemlja ima idealne uvjete.

Osim toga, najavljena su gostovanja elitnih trail trkača iz regiona koji će kroz neformalno druženje i treninge zainteresiranim trkačima prenijeti lekcije naučene kroz učešće na brojnim trkama i višegodišnje treniranje na planinama.

Sanja Kavaz autorica bloga „Trčim jer strčim

Trkačke lige  

Lokalne lige, također, doprinose razvoju trkačkog sporta i njegovoj masovnosti. Okupljaju trkače i rekreativce različitog nivoa spremnosti. Svrha učešća su, prije svega, kontinuitet u nastupima, druženje i izazov da se kroz redovne treninge unutar lokalne lige zabilježi napredak te ostvari što bolji plasman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.