ZDRAVLJE U KUĆI

Uz malo strpljenja obnovljena koža lica

Pravo je vrijeme za dermoabraziju

Prim. dr. Amela Karabeg

15.10.2014

Upravo je pravo vrijeme za dermoabraziju jer nije preporučljivo da se lice izlaže suncu nakon zahvata barem 3-4 mjeseca zbog mogućih hiperpigmentacija.

Mnogo vremena povedenog vani rekreativno, najviše tokom ljetnih i zimskih odmora, utječe na promjene ljudske kože. Prerano stvaranje bora sada je češće nego ikada ranije. I muškarci i žene traže plastičnog hirurga da vrati u prvobitno stanje suncem oštećenu kožu. Hirurgija može isto tako poboljšati izgled ožiljaka uzrokovanih aknama i odstraniti prekancerozne izrasline - keratoze.

Lokalni anestetik

Uspješna plastična hirurgija lica je rezultat dobrog odnosa između bolesnika i hirurga. Povjerenje, temeljeno na realističnim očekivanjima i medicinskom znanju, razvija se u fazama savjetovanja prije operacije. Vaš hirurg može odgovoriti na specifična pitanja o specifičnim problemima vaše kože.

Dermoabrazija je hirurška tehnika kojom se mogu izravnati dublji ožiljci i bore te odstraniti površinske hiperpigmentacije. Hirurg koristi lokalni anestetik i/ili sredstvo za smrzavanje da bi učinio kožu utrnulom. Prije početka procedure u kožu se injicira lokalni anestetik, često se daje i sedativ, a ponekad se zahvat napravi u općoj anesteziji.

Nakon toga, koristeći brzorotirajuću brusilicu hirurg uklanja gornji sloj kože da bi se došlo do odgovarajućeg sloja za najbolji rezultat. Dužina i dubina ožiljka i stepen brazdanja određuje dužinu zahvata (obično traje 15-90 minuta). Nakon što je zahvat završen, površina kože izgleda kao opeklina od sunca ili plitka otvorena rana i blago je osjetljiva. Na površinu kože stavlja se lokalni antibiotik.

Rezultat ovakvoga odstranjivanja epidermisa i papilarnoga dermisa jeste poboljšanje kontura i ispravljanje iregularnosti kože različitih uzroka.
Bilo koju anesteziju da odaberemo prikladnom za određenog pacijenta, hospitalizacija nije potrebna.

Dermoabrazija nije preporučljiva osobama s tamnijom kožom jer obično uzrokuje gubitak boje ili bljeđu pigmentaciju u tretiranom području. Također, ni osobama koje imaju proširene kapilare, teške hiperpigmentacije ili otvorene rane, sklone su razvoju keloida, hiper ili hipopigmentaciji ili ne reagiraju dobro na opekotine ili rane.

Kod osoba sklonih razvoju herpesa na licu mogu se nakon dermoabrazije pojaviti mjehuri i raširiti na cijelo lice i dovesti do teških i trajnih ožiljaka. Zbog toga je prije ovog postupka potrebno savjetovanje s ljekarom i eventualno preventivno uzimanje tableta aciklovir.

Dermoabraziju ne smiju raditi ni osobe sa sljedećim medicinskim stanjima:

  • Nedijagnosticirane promjene
  • Nedavno izbijanje herpesa
  • Kondilomi
  • Aktivne gnojne akne
  • Aktivna rozacea
  • Nestabilni dijabetes
  • Autoimune sistemske bolesti

Odmah nakon hemijskog pilinga ili dermoabrazije hirurg može staviti zavoj na vašu kožu. Oteklina i ljuštenje kože su normalni, mast koja će učiniti kožu fleksibilnom će se aplicirati kroz sedam do deset dana. Crvenilo kože koje perzistira nakon početne faze cijeljenja obično nestaje nakon četiri sedmice. Hirurg obično savjetuje kašastu dijetu i izbjegavanje ekstremne temperature i bilo kakvu aktivnost koja uzrokuje stres kože prilikom cijeljenja.

Jače crvenilo

Najvažnije je pridržavati se doslovno postoperativnih uputa vašeg hirurga. Ako se javi bilo kakvo pojačano crvenilo ili svrbež nakon zahvata, odmah treba obavijestiti hirurga.

Jednu do dvije sedmice nakon zahvata nova koža koja nastaje je ružičaste boje i bez bora. Proći će nekoliko sedmica dok crvenilo u potpunosti ne nestane. Njega prilikom praćenja uključuje zaštitu od sunca dok se ne stvori novi pigment. Bolesnik će primijetiti da koža ostaje dugo svjetlija nakon zahvata, ali će se navedeno stanje vratiti na normalu kada se ponovo stvori sloj pigmenta.

Najvažnije je temeljito se zaštititi od sunca u periodu 3-6 mjeseci od operativnog zahvata. Za ovaj tretman treba biti mentalno i emocionalno stabilna osoba jer je za cijeljenje potrebno vremena i strpljenja.

Važno

Plastična hirurgija lica može ispraviti mnoge mane na licu i znakove preranog starenja koji mogu poljuljati samopouzdanje. Mijenjajući svoj izgled, kozmetička hirurgija vam može pomoći da se osjećate bolje u vlastitom tijelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.