ZDRAVLJE U KUĆI

Aronija štiti od malignih bolesti

Namirnica budućnosti

Redakcija

27.8.2014

Aroniju često nazivaju namirnicom budućnosti jer ima veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno pročišćava tijelo od štetnih stvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku „ubija“ maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i „napad“ na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova tamna bobica poboljšava cirkulaciju krvi, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti i jača kardiovaskularni sistem.

Redovna konzumacija aronije ublažava migrene i glavobolje, snižava krvni pritisak, a, osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žuči i jetre.

Pomaže i koristi se kod nepravilnog rada štitne žlijezde, usporava starenje kože, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.