KORISNO

Kako prevenirati bolesti u zimskom periodu

Jela bogata vitaminima, ugljikohidratima i mastima idealna su za oporavak

U slučaju prehlade, najvažniji su kvalitetan odmor i hidratacija tijela. MidicalNewsToday

Z. K.

12.1.2023

Zima je period kada su veće šanse da se razbolimo. Dobro je znati kako najbolje spriječiti takvo stanje: pokrijte nos i lice maramicom tokom kihanja ili kašljanja, često perite ruke sapunom i vodom, posebno nakon kihanja, operite ruke sredstvima za dezinfekciju i izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

U slučaju prehlade, najvažniji su kvalitetan odmor i hidratacija tijela. Uzimanje lijeka s paracetamolom može ublažiti glavobolju.

Svakako, najvažnije je jesti namirnice koje su nutritivno bogate. Osim toga, jela bogata vitaminima, ugljikohidratima i mastima idealna su za prehlade. Naravno, zimi ne trebamo jesti više nego uobičajeno, važno je održavati balans u prehrani tokom cijele godine.

 Osim toga, dobro je posebno se usredotočiti na: vitamine poput B, C, D i E, antioksidanse, proteine i vlakna, te jela koja imaju manje šećera.

Zima, naravno, nije tako strašna kao što se čini. Ako se pripremimo ispravno, ne moramo se brinuti da ćemo biti bolesni ili provoditi dane bez treninga. Bolje spriječiti nego liječiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.