NAJLAKŠE PRENOSIV VIRUS

Kraken, nova podvrsta virusa: Simptomi na početku kao kod obične prehlade

"Kraken“ izbjegava i postojeća antitijela u organizmu, koja su stečena usljed prethodnih zaraza koronavirusom

Znanstvenici kažu kako je XBB.1.5 jednako dobar u izbjegavanju antitijela od cjepiva. ILUSTRACIJA

Piše: E. A.

11.1.2023

Kraken, odnosno XBB.1.5 je podvrsta omikrona koja trenutno dominira među zaraženima u Sjedinjenim Američkim Državama, piše CNBC. Navode da je riječ o najlakše prenosivoj varijanti virusa, koja ipak, ne podrazumijeva teže simptome.

Znanstvenici kažu kako je XBB.1.5 jednako dobar u izbjegavanju antitijela od cjepiva i prethodnog oboljenja kao i varijante XBB i XBB.1, koje se dosad smatralo najinvazivnijim sojevima. Ali, XBB.1.5 ima mutaciju koja omogućuje da se čvršće "uhvati" za stanicu, što mu daje prednost za razvoj.



Naziv po mitskom stvorenju

Kraken je ime dobio po mitskom morskom čudovištu, a nastao je između novembra i decembra 2022. godine u SAD-u, a dao mu ga je evolucijski biolog profesor T. Rajan Gregori. 

Ovo je hibrid dvije varijante koji se formira kada obje zaraze jednu osobu u isto vrijeme, i ponovo se kombinuju da bi napravili nešto novo. Kraken, novi zarazniji podsoj omikrona, najopasnije varijante virusa korona registrovan je i u Rumuniji.

U ovoj zemlji potvrđena su dva slučaja ove zaraze, a da stvar bude gora, zaraženo je jedno dijete. Na ovo upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je je saopćila da je XBB.1.5, kako se ovaj novi soj označava, "najprenosivija podvrsta koja je do sada otkrivena“.

Također, Kraken izbjegava i postojeća antitijela u organizmu, koja su stečena usljed prethodnih zaraza koronavirusom. Smatra se i da je XBB. 1.5 za 96 posto zarazniji od omikrona – varijante virusa koja je tokom prošle godine paralisala svijet.

To bi mogla da učini i ova varijanta, budući da trenutno ne postoji vakcina niti lijek koji bi direktno spriječavao zarazu ovim sojem, što znači da "pred sobom ima dovoljno vremena" da dodatno mutira.

Kako se virus umnožava, njegovi geni prolaze kroz nasumične genetske mutacije i tokom vremena se javljaju promijene u površinskim proteinima ili antigenima virusa.


Šta su simptomi?

Rani simptomi su gotovo identični kao kod omikrona. Kod zaraženih pacijenata se javlja kijavica, malaksalost, glavobolja, povećan sekret, bol u kostima.

Stanje u prvim danima je nalik na ono kada se zarazimo gripom ili prehladimo. Međutim, situacija je da u narednim danima počinje da se ubrzano komplikuje i gotovo svim zaraženima na kraju bude neophodna hospitalizacija.

Također, kako je riječ o lako prenosivom virusu, gotovo svaki kontakt sa zaraženim bude inficiran. O tome koliko se brzo širi najbolje govori podatak da je za samo nekoliko sedmica registrovan u više od 29 država.

Tokom posljednjih dana registrovan je u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Rumuniji, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Australiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Kini, Pakistanu i Indoneziji, Nizozemskoj, Irskoj, Singapuru i Indiji.

Najkritičnije je u SAD, u kojim ovaj soj čini čak 40 posto ukupnog broja zaraženih, piše Nova.rs.

U Britaniji je zdravstvenim radnicima rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sistem u „riziku od kolapsa“.

Isto tako, vodeći njemački zdravstveni zvaničnici izrazili su danas zabrinutost zbog novog soja. Ministar zdravlja te zemlje Karl Loterbah rekao je da se „nada da će zemlja pregurati zimu, prije nego što se taj soj proširi među ljudima“.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.