ISTRAŽIVANJE

Zašto je čišćenje kuće dobro za mentalno zdravlje?

Neuredna kuća ima negativan uticaj i na spavanje

Čišćenje smanjuje stres. ILUSTRACIJA

A. F.

6.11.2022

Možda biste otišli ​​u neki spa centar da se opustite i smanjite nivo stresa i umora. Ali nedavno istraživanje pokazalo je da možete da radite i neke druge stvari koje će vam takođe pomoći, poput čišćenja i sređivanja kuće.

Studija ukazuje na to da je čišćenje vašeg doma zapravo dobro za smanjenje anksioznosti i stresa.

Izvještaj takođe kaže da prepuna i neuredna kuća povećava nivo hormona stresa, kortizola, u našem tijelu. Takođe ima negativne uticaje i na naše mentalno zdravlje što izaziva napetost i nesigurnost, piše PinkVilla.

Više prednosti

Prednosti čišćenja kuće su mnogobrojna.

Osim što pomaže u oslobađanju endorfina, čišćenje kuće je takođe dobar oblik vježbanja. Dakle, pomaže u sagorijevanju dodatnih kalorija u vašem tijelu. Čišćenje takođe pruža osjećaj zadovoljstva jer možete bolje da organizujete prostor u kome živite.

Miris vaše kuće ima dubok uticaj na vaše mentalno zdravlje. Ako u vašem prostoru postoji prijatan miris, osjećaćete se opuštenije i imaćete više energije.

Neuredna kuća ima negativan uticaj i na spavanje. Kuća koja je sređena pomaže vam da spavate zdravo jer prostor bez nereda povećava pozitivnu energiju u sobama što pomaže poboljšanju sna.

Odvlačenje fokusa

Kad stvari oko vas nisu složene i čiste to možea da vam odvlači fokus. Dakle, kada očistite kuću, organizujete sve, uklonite sav nered iz nje, tada će se i vama povećati nivo koncentracije.

Čišćenje vašeg životnog prostora pruža vam osjećaj da ste nešto postigli, a i rezultati su odmah vidljivi. I ono što je najvažnije, to će vas činiti sretnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.